SEKTOR NA KOLJENIMA

Knjižni blok traži odgovore od ministrice Zlatar

10.11.2014 u 14:56

Bionic
Reading

Udruga Knjižni blok uputila je otvoreno pismo ministrici kulture Andreji Zlatar Violić u kojem traži odgovore na pitanja vezana uz to što je Ministarstvo napravilo u knjižnom sektoru za svog mandata, odnosno zašto se nije dogodilo ništa nakon njihovih sastanaka na temu razvoja knjižnog sektora. Otvoreno pismo objavili su na stranicama portala Moderna vremena jer već gotovo mjesec dana čekaju ministričin odgovor na njega

Nenad Bartolčić predsjednik je udruge Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, ujedno potpisnik objavljenog otvorenog pisma koje supotpisuju izdavači što ih okuplja Blok: Fraktura d.o.o., Hrvatska sveučilišna naklada d.o.o., Izdanja Antibarbarus d.o.o., Moderna vremena Info d.o.o., Naklada OceanMore d.o.o. i Planetopija d.o.o.

Na stranici portala Moderna vremena objavili su pismo koje najavljuju kao 'možda i posljednji pokušaj da ukažu na nagomilane probleme knjižnog sektora i hitnost (ako već nije i kasno) njihovog rješavanja'.

Naime kada je osnovana, u proljeće 2011, udruga Knjižni blok - Inicijativa za knjigu dala si je u zadatak da svojim proaktivnim djelovanjem pokuša inicirati neke promjene u knjižnom sektoru, kako unutar same knjižne branše, tako i kroz dijalog s resornim ministarstvima i ostalim institucijama kojima bi knjiga i kultura čitanja trebali biti fokus interesa i dio redovne djelatnosti, navode iz Knjižnog bloka dodajući da su nastojali surađivati s Ministarstvom kulture, no nakon dvije pune godine vrlo intenzivnog rada Knjižni blok je u posljednjih godinu dana naišao na zid. 'Naše inicijative u najvećem broju rasplinule su se uslijed inertnosti sustava koji je, vjerovali smo, trebao biti potpora knjizi', navode iz Knjižnog bloka.

Iz otvorenog pisma, koje u cijelosti možete pročitati na MV Info, okupljeni u udruzi Knjižni blok od Ministarstva traže odgovor na pitanje zašto se ništa konkretno nije dogodilo nakon njihovih, kako tvrde, sadržajnih sastanaka na kojima su predstavnici knjižnog sektora upozorili na iznimno tešku situaciju u kojoj se nalaze hrvatski nakladnici, knjižari, autori, prevoditelji, knjižničari te svi dionici u lancu nastajanja, izdavanja i prodavanja knjiga.