danas

Klovićevi dvori otvaraju izložbu o kultnim atelijerima u Medulićevoj

20.04.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Izložba 'Atelijeri Medulićeva/Sjećanje na zaborav', koja se otvara danas, na svjetlo dana vraća pomalo već zaboravljeno kultno mjesto kreacije, stvaralačke sinergije i susreta umjetnika koji su stvarali u atelijerima u jednom od dvorišta te zagrebačke ulice

Autorica izložbe Koraljka Jurčec Kos, muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori, rekla je da je tema romantična, ne i nostalgična, a nastojali su rekreirati taj stvaralački prostor i ukazati koliko su ti autori još potentni i suvremeni.

Dodala je kako danas tamo ima još atelijera, iako je prostor prilično devastiran i pitanje je može li se oživjeti, no možda će upravo ova izložba potaknuti daljnje rasprave ili inicijative.

Bivše kožarske radionice u Medulićevoj 12 umjetnicima su dodijeljene na korištenje 1969., a lokacija je bila pogodna jer su mnogi od njih predavali na obližnjim umjetničkim školama.

Rad šesnaestero umjetnika, od afirmiranih do onih nepravedno zanemarenih, predstavit će se kroz 185 slika i skulptura u 12 soba i fotografije što svjedoče o ozračju koje je vladalo u dvorištu koje ih je doslovno i metaforički povezivalo.

"Dokumentarne fotografije i dokumenti govore o tome koliko je to bio živi prostor, na kojem oni nisu samo slikali ili radili skulpture, nego i razmjenjivali umjetničke i političke ideje, boćali, kuhali, slavili nove godine", rekla je Sanja Bachrach Krištofić, zadužena za grafički dizajn i vizualni identitet izložbe

Izložena su djela Josipa Zlatka Biffela, Jure Labaša, Stanka Vukadina, Francine Doleneca, Miljenka Bosanca, Tomislava Ostoje, Stanka Jančića, Marije Ujević Galetović, Ljubomira Stahova, Ivana Kožarića, Stipe Sikirice, Mile Kumbatović, Nataše Cetinić, Šime Vulasa, Dore Kovačević i Zlatka Šimunovića.

To je prva od tri izložbe u ciklusu "Zagrebački slikarski i kiparski atelijeri druge polovine 20. stoljeća", koje će se jednom godišnje održavati u Klovićevim dvorima. Iduće dvije bit će posvećene umjetnicima iz Atelijera Žitnjak i Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje.

Tim se ciklusom želi obraditi fenomen gradskih atelijera umjetnika koji koriste njegov puni potencijal i ozračje kreativnosti, ali i predstaviti do sada rijetko i malo viđene rezultate rada majstora koji su oblikovali trendove na hrvatskoj umjetničkoj sceni u posljednjih 50 godina.

Izložba posvećena Medulićevoj, kojoj je kustosica Anamarija Komesarović, bit će otvorena do 28. svibnja.