kralj spolnog horora

Kinoteka: Tri filma za kraj programa posvećenog Davidu Cronenbergu

25.04.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Film 'M. Butterfly', romantična melodrama o francuskom diplomatu zaljubljenom u kinesku opernu divu, zapravo špijunku na tajnome zadatku, koji se prikazuje u utorak u zagrebačkoj Kinoteci, uvodi u kraj ciklusa tog kina posvećenog Davidu Cronenbergu

"Predvođen odličnim nastupima Jeremyja Ironsa i Jona Logana, ovaj izvrsni film adaptacija je kazališne drame Davida Henryja Hwanga, inspirirane stvarnim slučajem koji je ranih osamdesetih fascinirao francusku javnost, a spada među nepravedno zanemarene Cronenbergove naslove koji zaslužuju da ih se iznova pogleda i otkrije", ističe se u najavi.

U programu su još dva filma o erotskim, romantičnim ili kreativnim opsesijama, njegovim čestim temama - "Karta do zvijezda" o raspadu jedne hollywoodske obitelji, za ulogu u kojem je Julianne Moore nagrađena na Filmskom festivalu u Cannesu i "Goli ručak", adaptacija romana Williama S. Burroughsa, u kojoj je Cronenberg motive zapleta isprepleo s pojedinostima iz Burroughsova dramatičnog života.

"Rezultat je nadrealistički klasik, u kojem se elementi film noira prepleću s fantazmagoričnim prizorima, a sve u svrhu stvaranja posvete kreativnosti kao ultimativnoj ovisnosti", ističu iz Kinoteke gdje će se prikazati nedavno restaurirana inačica filma.

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa ZFF-om organizira besplatne projekcije finalista u Zagrebu, Zadru i Puli, počevši od Kinoteke i hrvatske premijere filma "Dani suše" 25. travnja, završno s 9. svibnja i projekcijom pobjedničkog filma Berlina, "Alcarràs".

Kino Kinoteka bit će i mjesto otvorenja 15. Filmske revije Kazališne akademije – FRKA, koja će se održati od 28. do 30. travnja na Akademiji dramske umjetnosti, na temu "Flashbacks", s fokusom stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost.

Među novitetima prikazuje se "Praznik rada", crnohumorna drama bosanskohercegovačkog autora Pjera Žalice, te "Tori i Lokita", novi film Jean-Pierrea i Luca Dardennea.

Uz ostale lokacije u Zagrebu Queer MoMenti gostuju i u Kinoteci, a ovogodišnje izdanje, među ostalim, donosi "Blue Jean", nagrađivani redateljski prvijenac britanske autorice Georgije Oakley te kratkometražni "Djevojka moje mame" Aruna Fulare.

U okviru FonoKinoteke nastupit će One Dread, sedmeročlani reggae/dancehall sastav koji proteklih 10 godina svira širok raspon reggae i bliskih mu (pod)žanrovskih obrada.