filmski razgovori

Kinoklub najavljuje 'Monsterclass' sa Sonjom Tarokić, redateljicom hit-filma 'Zbornica'

06.12.2021 u 10:23

Bionic
Reading

Monsterclass će se održati u petak, 10. prosinca u 19 sati online, a razgovor će voditi književni kritičar i urednik Luka Ostojić

Ako nas itko može otjerati natrag u školu, to je Sonja Tarokić, redateljica zapaženog filma 'Zbornica' (s glavnom glumicom filma Marinom Redžepović nedavno smo i razgovarali), koja će u petak 10. prosinca održati novi 'Monsterclass' Kinokluba Zagreb. Režiserku Tarokić je skoro suvišno predstavljati: jedna je od ponajboljih i najpoznatijih mladih filmskih autorica u Hrvatskoj, a ujedno je i filmska kritičarka te predavačica na zagrebačkom ADU-u i u Kinoklubu.

Iza nje je i niz sjajnih i nagrađenih kratkih filmova, a njen dugo očekivani, prvi dugometražni film 'Zbornica' (Kinorama, 2021.) - o kojemu je za vikend pohvalno pisala i naša filmska i TV kritičarka Zrinka Pavlić -  potvrdio ju je kao autoricu s jasnim režijskim stilom, finim osjećajem za likove i umijećem da nas vodi kroz turbulentni svijet jedne osnovne škole koji uvjerljivo priziva potisnute traume i učenika i profesora. Film je dobio posebna priznanja glavnih žirija na međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma i na Zagreb Film Festivalu, a trenutno ga možemo gledati u hrvatskim kinima.

'Monsterclass' Kinokluba ugostit će redateljicu koja će ispričati kako je iz školskih klupa došla u svijet filma, kako se razvijala kroz akademske vježbe i kratke filmove da bi se prvim dugim filmom vratila u školu. Teme razgovora biti će i kako je tekao proces rada na njezinom prvom dugom metru, kako je uspjela tako vješto voditi ansambl likova, kako je u filmu balansirala između realizma i groteske, kako je dobila tako dobre glumačke izvedbe i zašto nam je sudbina pedagoginje Anamarije, glavne junakinje, toliko bliska i potresna. Bit će tu još svakakvih pitanja za mladu režiserku - javljaju nam iz Kinokluba - a postavljati će ih književni kritičar i urednik Luka Ostojić, kao i publika koja će se moći uključivati u razgovor koji će se održati u petak 10. prosinca u 19:00 sati na Zoomu.

Za više informacija o prijavi na 'Monsterclass' slobodno se obratite na adresu elektroničke pošte promocija@kkz.hr ili na broj mobitela 091 3386423 (Dražen).

'Zbornica' Izvor: Promo fotografije / Autor: Kinorama