TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Kennedyji povjerljivo' - zgodna, ali površna dokumentarna serija

  • 24.06.2017 u 14:49

  • Bionic
    Reading

    HTV nam u sklopu svoje nove, ljetne sheme petkom nudi seriju 'Kennedyji povjerljivo', koja u deset epizoda govori o jednoj od najpoznatijih američkih obitelji. Prema jučer prikazanoj prvoj epizodi, čini se da je riječ o zgodnoj i zabavnoj, ali totalno nezahtjevnoj seriji za masovnu publiku, na kojoj se vidi da je snimljena za mrežu koja se proslavila sadržajima o Hollywoodu, slavnim osobama i industriji zabave.

    Jedna od super stvari koja se dogodi kada HTV uvede ljetnu shemu jest ta da prestanu proizvoditi toliko originalnog, vlastitog programa i počnu u raspored trpati dosta otkupljenih stranih sadržaja koje inače uvaljuju u neka terminska nevrremena. To posebno vrijedi za dokumentarce i dokumentarne serijale, za koje valjda inače misle da ih gledaju samo penzići, srednjoškolci, bolesnici i majke na porodiljnom jer ih prikazuju u pol jedanaest ujutro ili usred noćne smjene. Nije to, naravno, uvijek tako, ali pozdravljam ljetnu situaciju u kojoj se to mijenja ili se barem promijenilo ove godine.

    Sve u tom điru sinoć je u udarnom terminu na prvom programu HTV-a počelo prikazivanje dokumentarnog serijala 'Kennedyji povjerljivo'. Kennedyjevi su uvijek zahvalna tema. Mo'š o njima snimat filmove, dokumentarce, pisat' knjige, trač-članke, školske igrokaze, komične skečeve i još samo fali da ih netko pretvori u društvenu igru s vodenim pištoljima ili mobilnu aplikaciju u kojoj moraš izbjegavati drveće na skijalištu u Aspenu. Toj se obitelji u samo dvije generacije dogodilo toliko ludosti da bi i Blake Carrington iz 'Dinastije' garant bio ljubomoran. 

    Problem je jedino u tome što onda zbilja i jest snimljeno petsto kila filmskog materijala o Kennedyjima pa da bi neki novi bio doista interesantan, mora biti stvarno dobar, čak izvrstan. A serija 'Kennedyji povjerljivo', barem sudeći po sinoć prikazanoj prvoj epizodi, to nije.

    Ako malo uvučem kritičarske očnjake i stavim to u kontekst današnje televizije, milijuna američkih kabelskih kanala, pa čak i sa sadržajima koji su nam dostupni na HTV-u, nije to loše. Može se uz to odležat' dio sparne predvikendaške večeri dok čekaš da vani ohane omara pa da protegneš noge. Nije to neka teška glupost od koje će ti mozak umrijeti u mukama. No riječ je o jednom od onih dokumentarnih serijala koji se za kabelske kanale snimaju k'o na pokretnoj traci, i to mu je jako vidljivo u stilu. Taj stil je, naime, kao neka kombinacija onih dokumentarnih serijala u kojima se govori o strašnim zločinima i onih serijala u kojima se govori o deset najgorih plastičnih operacija Hollywooda. Autori su dinamiku između raznih arhivskih snimaka postizali nekakvim začudnim kadrovima šaka koje mlate po boksačkoj vreći i sličnim začudnim vizualnim momentima te izjavama 'upućenih' u povijest obitelji Kennedy, a koje su više na razini komentara u E!-ovim emisijama o celebrityjima negoli na razini nekog ozbiljnog dokumentarca s analizama doista pametnih i doista upućenih.

    Isječci iz Reelzova dokumentarca o Kennedyjima Autor: Reelz

    Možda je nepravedno cijeli serijal ocjenjivati prema samo jednoj epizodi, ali nekako sumnjam da će se nadolazeće epizode mnogo razlikovati od ove početne. Špranca je to, i vidi se da potječe s kabelskih kanala specijaliziranih za štancanje takvih sadržaja, a ne iz radionice ozbiljnih dokumentarista niti iz neke možda kvalitetnije 'industrije dokumentaraca', kao što je ona britanska. Uostalom, ReelzChannel, na kojem je izvorno prikazana ta serija jest točno i takva mreža - izrasla na tradiciji deset najvećih hollywoodskih grudnjaka i sličnih 'dokumentaraca'. 

    Dobro je da nam HTV ljeti nudi i takve sadržaje - sigurno bolje nego da nam po osamstoti put reprizira 'Gruntovčane' i time nam dosađuje te nas podsjeća da više nije televizija koja je u stanju snimiti nešto takvo. No bilo bi zgodno da među takve dokumentarne serijale uleti i pokoji PRAVI, odnosno barem onaj iz kojeg neće biti kristalno jasno da je otkupljen po filozofiji: 'E, super, Kennedyji - to raja voli, a još je k tome i JEFTINO!'