NEZABORAVNO PUTOVANJE

Kazalište Žar ptica otvorilo novu sezonu premijernom izvedbom 'Gullivera'

28.09.2018 u 22:33

Bionic
Reading

Predstava 'Gulliver', čijom je premijerom u režiji Saše Božića i Ksenije Zec zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica otvorilo novu sezonu, oživjela je na sceni začudni svijet priče po motivima romana 'Gulliverova putovanja' Jonathana Swifta koja na zanimljiv i djeci pristupačan način progovara o potrebi razumijevanja drugih i drugačijih

Swiftov roman iz 1726., satirična poruga ljudskoj naravi i onodobnim društvenim i političkim prilikama, u adaptaciji Žar pticina redateljskog dvojca dobila je vrlo aktualan društveni komentar uobličen u predstavu o tome što to znači biti strancem i koliko je malo potrebno da drugačije, čudno, neshvatljivo i nepoznato postane slično, blisko, shvatljivo i prepoznatljivo.

Predstava je od knjige posudila osnovnu fabularnu nit, počevši od uvoda u kojemu Gulliver publici objašnjava okolnosti svojega putovanja, tijekom kojega je usred oluje završio nasukan na obali zemlje Liliput, otoka nastanjenog majušnim ljudima, Liliputancima. Žar pticini su Liliputanci narod opsjednut trivijalnostima: 200 su godina u ratu sa susjednim narodom oko toga kako treba držati jaje kod 'tuckanja'.

Prema Gulliveru su nepovjerljivi iako su ga naizgled prihvatili, te im on pomaže poraziti neprijateljsku flotu. Naravno, tu je i neizbježan motiv uriniranja u gašenju požara, zbog čega je Gulliver i u knjizi i u predstavi prisiljen na brzi bijeg, ostavljajući za sobom Liliputance da ga se zauvijek prisjećaju u pričama.

Tu osnovnu priču, čiju dramatizaciju potpisuje Nikolina Bogdanović, autorski je tim pretvorio u simpatičan svijet fantastičnih malih bića čija se apsurdna pojavnost temelji na mimikriji i pokretu, koje su po uputama Petre Hrašćanec glumci Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Damir Klemenić, Ante Krstulović, Gorana Marin, Amanda Prenkaj i Vesna Ravenšćak Lozić doveli do duhovitog savršenstva.

  • +6
Premijera predstave 'Gulliver' Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Oni glume narod čije društvene igre nose naziv trkovez, gruposkok i strujostres, koji početak proljeća naziva zimokrajem, a jaje tužnajem, lakoljuštom, ljuštinom, skitojajem i 'the' jajem, dok se u klasičnoj roli zadržava samo Gulliver, kojega glumi Marko Hergešić.

Komad ima snažan vizualni identitet temeljen na kontrastu crvene i plave boje u maštovitoj scenografiji i kostimima Ane Savić Gecan. Za atmosferu zaigrane animiranosti zaslužna je i glazba Damira Šimunovića, kao i svjetlo i video projekcije Ivana Lušičića Liika, koji zajedno s glumačkom izvedbom Gulliverovu pustolovinu u Žar ptici pretvaraju u atraktivnu, zabavnu i vrlo duhovitu predstavu o važnosti prihvaćanja.