filmski osvrt zrinke pavlić

'Karta za raj' je film bez priče, humora i bilo kojeg elementa koji bi vas održao budnima u kinu

  • 22.10.2022 u 18:35

  • Bionic
    Reading

    Julia Roberts i George Clooney očigledno su jedini faktor privlačnosti na koji su računali autori ovog filma, ali pomalo je uvredljivo i bezobrazno što se nisu potrudili apsolutno oko ničeg drugog, uključujući priču, humor i bilo kakav element koji bi gledatelje održao budnima u kinu.

    Ako ste film skinuli s nekog sumnjivog sajta na internetskim marginama, onda okej. Mislim, nije okej, NE podržavam pirateriju ni nelegalno nabavljanje filmova i serija jer je posljedica takve prakse ugrožavanje egzistencije onih koji na filmovima i serijama najnapornije rade za najjadnije pare, ali teško je zamisliti da će u slučaju ovog filma itko izgubiti na računici. Glavni glumci (a bogme i producenti) Julia Roberts i George Clooney toliko su slavni i omiljeni, toliko privlačni kao 'evo njih opet'-moment te toliko fotogenični i simpatični u samome filmu i njegovu popratnom PR-u da će se uvijek naći golem broj gledatelja diljem svijeta koji će film otići pogledati sve da u njemu ovo dvoje samo stoje pred kamerom i nešto nasumično blebeću i sve da im svi kritičari svijeta napišu da je film totalno sranje.

    I okej. Romantične komedije s velikim zvijezdama u glavnim ulogama oduvijek su prije svega igrale na velike zvijezde u glavnim ulogama. No dok je tako definitivno bilo još od Katherine Hepburn, Jimmyja Stewarta i Caryja Granta u filmovima Georgea Cukora, one koji su stajali iza imena na filmskoj špici bilo je previše stid takve zvijezde staviti na ekran, i pritom se nimalo ne potruditi oko scenarija, dijaloga i uloga ostalih glumaca osim velikih zvijezda istaknutih na plakatu. Autore 'Karte za raj', ovih dana pompozno najavljivane romantične komedije s Julijom i Georgeom, živo zabole patka. Oni su vam odlučili naplatiti kinokartu, po mogućnosti kokice i parking pod nekim multipleksom SAMO I ISKLJUČIVO zato da na ekranu vidite ovo dvoje megazvijezda i 'kak super 'zgledaju u pedesetima/šezdesetima'. A bolje ćete se zabaviti ako pogledate foršpan i njihove promotivne intervjue o filmu na YouTubeu. Garantirano.

    Povrh toga, ako ste pogledali foršpan, već znate priču. Julia Roberts i George Clooney - odnosno, njihovi likovi u filmu, ali to je samo tehnički detalj - nekadašnji su supružnici koji su se rastali prije petnaestak godina. Do dana današnjeg mrze se plamtećom mržnjom tisuću žarkih sunaca, iako je razlog njihova razvoda (previše su radili i premalo vremena provodili jedno s drugim) totalno nedramatičan i svatko tko ne boluje od uznapredovale psihoze do danas bi to već zaboravio i s bivšim bez problema srkao kavu u kvartovskoj birtiji, ogovarajući zajedničkog potomka. No njihovo zajedničko dijete, kćerka Lily (Kaitlyn Dever) nakon završenog je prava i poslovne ponude nekog super odvjetničkog ureda otišla s frendicom na Bali malo se istutnjat, tamo upoznala šarmantnog lokalca i mjesec dana nakon prvog susreta odlučila se udati za njega. Juliji (Georgiji) i Georgeu (Davidu) zbog toga je promptno eksplodirao mozak pa su odlučili otići tobože na vjenčanje, a zapravo su oboje naumili spriječiti taj brak i zbog toga sklapaju privremeni savez.

    Dalje APSOLUTNO SVE možete predvidjeti, a neki specifični incidenti i dramske prepreke, kao i komični momenti, već su prikazani i spojlani u foršpanu. Ujeo ga je dupin. Napili su se i skakali na pjesmu 'Jump'. Bali je prekrasan, iako u filmu zapravo uopće nije Bali nego Australija. Uzgajanje morskih algi je ludilo unosan posao. Ljubav sve pozlati.

    'Karta za raj', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Vrlo brzo nakon početka filma - a u slučaju ciničnijih gledatelja, i prije toga - postat će vrlo jasno da film ne sadrži nijedan drugi sloj osim eskapističkog. Socijalna, rasna, klasna komponenta - nula bodova. Svi likovi po zadanom su bogato privilegirani, mogu si priuštiti prolongirani boravak u luksuznog ljetovalištu na Baliju ili pak žive u raskošnoj kolibi uz more s knjižnicom prepunom svezaka uvezanih u kožu (jer uzgajanje algi je, ispada, skoro ko da imaš naftne izvore). Dapače, 'prekrasan Bali' ovdje je isključivo to luksuzno odmaralište i kuća obitelji budućeg zeta. Nije ni čudo što su to mogli snimiti bilo gdje, ne baš na Baliju jer koga briga za kulturne i lokalne specifičnosti koje idu uz odluku da se udaš u obitelj iz nepoznate zemlje i kraja. To se sve, čini se, može pokriti s nekoliko crtićki neobičnih običaja i furanjem na praznovjerje nezapadnih kultura. Čovjek bi im predbacio reduktivnost i nepošten tretman neameričkih kultura, ali nije ovaj film ni blizu razine u kojoj bi toga bio svjestan.

    Glavni je problem što film ne funkcionira ni na emotivnoj razini, a i fore su mu glupe i nesmiješne, što fakat ne bi smjelo biti tako u filmu koji se naziva romantičnom komedijom. Niti je tu išta romantično niti komično, samo su Julia Roberts i George Clooney laganini simpatični kad su Julia Roberts i George Clooney i kad zanemariš sasvim površnu karakterizaciju na kojoj se zasniva njihov odnos. O drugim likovima bolje da i ne govorim. Njih se u filmu tretira tek nešto sadržajnije nego rekvizite, a i to je u nekim trenucima upitno.

    Ostanite zato radije doma, pogledajte neki drugi, čak i loš film u kinu, prošećite psa, pomazite mačku, pojedite burek od kojeg će vam biti zlo - sve je bolje od trošenja novca za kinokartu uz koju biste pogledali ovaj film. Nećete time bogznakako kazniti bezobrazluk autora ovog filma zbog kojeg vam se usude ponuditi nešto toliko prazno i namijenjeno isključivo izvlačenju love iz džepa gledatelja. Bit će dovoljno onih drugih koji će im omogućiti da borave u luksuznom odmaralištu na Baliju i cijeli život ako žele. No barem ćete sebi uštedjeti vrijeme i baviti se nečim sadržajnijim.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.