OSJETI VAN GOGHA

Kako muzeji približavaju umjetnost slijepima

22.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Amsterdamski Muzej Van Gogh osmislio je interaktivne vođene ture nazvane 'Osjeti Van Gogha' koje slijepim i slabovidnim osobama pružaju mogućnost uživanja u djelima velikog umjetnika

Šest puta godišnje vodiči će provesti posjetitelje kroz muzej objašnjavajući povijest izloženih radova i njihovo značenje u umjetnikovom životu. Zatim će skupina posjetitelja sudjelovati u radionici u kojoj će biti dopušteno dotaknuti izuzetno precizne 3D reprodukcije Van Goghovih slika.

Reprodukcije su prilagođene slijepima i slabovidnima na način da je umjetnikov prepoznatljiv stil jačih namaza boje primijenjen na sve replicirane slike. Za potpuniji doživljaj posjetitelji će također moći istražiti model Van Goghove 'Spavaće sobe' i uživati u mirisu lavande prevezene s juga Francuske. U izradi replika korišteni su 3D printeri, a ovu je tehnologiju za svoje programe već ranije koristio madridski Muzej Prado.

Posjetitelj Muzeja Prado Pedro González, slijep više od 40 godina, nakon što je 'opipao' El Grecov rad, svjedočio je New York Timesu o nevjerojatnom iskustvu i mogućnosti da osjeti sliku i svaki njen detalj svojim noktom.

Među ostalim institucijama koje pružaju programe za osobe slabijeg vida su i Louvre, Metropolitan Museum of Art i londonska National Gallery.