TABUI U KNJIŽEVNOSTI

Kad pisci progovore o incestu, prostituciji i poligamiji

24.08.2014 u 08:31

Bionic
Reading

Donosimo pregled nekoliko indie književnih naslova u kojima se književnici bave temama o kojima se rijetko raspravlja u 'pristojnim' društvima

Čak i u 2014. naše društvo i dalje je prožeto brojnim tabuima, sramotnim situacijama, događajima ili emocijama koje osuđujemo ili odlučujemo ignorirati. Ali što je sustav više zatvoren prema određenim tabu temama, tim više zahtijeva ventil u umjetnosti. Stoga se brojni pisci bave upravo tim temama, nastojeći pronaći odgovore i minimalizirati toksičan utjecaj šutnje ili srama.

Na portalu Indie Reader izdvojili su nekoliko indie knjiga suvremenih autora koji se bave vrlo tradicionalnim tabuima: incestom, prostitucijom i poligamijom.

Joanne Myers u publicističkom uratku 'The Crime od the Century' istražuje brutalna ubojstva dvoje tinejdžera, Shanea Shoemakera i njegove djevojke Babette u gradiću Rolling Hills. Glavni osumnjičeni u policijskoj istrazi bio je Richard Allan Loyd. Babette je navodno bila u incestuoznom odnosu s Lloydom, svojim poočimom, pa je vladalo rašireno vjerovanje među stanovnicima da je on ubio pokćerku u napadu ljubomornog bijesa. 'Crime oft he Century' bavi se brojnim mračnim elementima u pozadini priče - kultovima, pretpostavkama o krvavim ritualima obožavanja Sotone i policijskom korupcijom, ali ništa nije gore od samog razrješenja misterije ubojstva mladih.

Autori knjige 'Around the World in 80 Men', Brandi i Rebecca Ratliff, najavili su 80 kratkih osvrta u seriji o eskort dami Morgan Holland. Zasad su ih objavili 20, a u svakom je predstavljena druga lokacija. Sve se vrti oko bogatih klijenata koji naručuju seksualne usluge diljem svijeta, u Rumunjskoj, Teksasu, Argentini, Kanadi, Finskoj…

Kosi Avotri napisao je 'Child of Polygamy' o djevojci Safiji koja 60-ih i 70-ih godina živi u poligamnoj obitelji u Gani. Njezina majka je kršćanka, a otac je 'šef' obitelji, zagovornik tradicionalne plemenske religije, te svaki vuče na svoju drugačiju stranu običaja i vrijednosti. Kad majka oboli od mentalnog poremećaja, Safia nastavlja živjeti s ocem i maćehom. Priča je to o balansiranju između različitih uvjerenja i tradicija.