IMAGINE?

Jonah Lehrer izmislio citate Boba Dylana

06.08.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Mladi američki publicistički wunderkind Jonah Lehrer osramoćen je napustio ugledni The New Yorker. Naime, otkriveno je da je Lehrer u svojoj novoj knjizi izmislio citate koje je pripisao ni više ni manje nego Bobu Dylanu!

Nekoliko godina je Jonah Lehrer bio velika bijela nada američkog kulturnog establišmenta. Ovaj zgodni 31-godišnjak je diplomirao na Columbiji, i to neurologiju, kasnije magistriravši na Oxfordu, te je proteklih godina objavio tri publicističke knjige koje su postale bestseleri. Uslijedio je i angažman u The New Yorkeru, a objavljivao je i u tiskovinama poput Washington Posta i Boston Globea. Usput je zaradio i dosta novaca, te se činilo da nema razloga da Lehrer ne postane i ostane utjecajna figura na američkoj kulturnoj sceni, poput recimo Malcolma Gladwella. Lehrerova prva knjiga, za koju je dobio odlične kritike, 'Proust je bio neuroznanstvenik', kod nas je objavljena u Algoritmu, i to baš ove godine.

Sve to se srušilo prošlog tjedna, kada je otkriveno da je Lehrer izmislio citate Boba Dylana koji se nalaze u njegovom novom bestseleru 'Imagine: How Creativity Works'. Lehrerove falsifikate otkrio je novinar Michael Moynihan, inače samoopisan kao netko tko je 'opsjednut Dylanom', te ga je zanimalo otkud je Lehrer dobio izjave slavnog pjevača i pjesnika koje se mogu pročitati u 'Imagine'. Moynihan se isprva obratio Lehreru za objašnjenje, koji mu je e-mailom ponudio neuvjerljive izgovore, nakon čega je Moynihan u časopisu The Tablet objavio svoje optužbe.

Lehrer je ubrzo nakon toga priznao da su citati izmišljeni te je dao otkaz u New Yorkeru. Knjiga 'Imagine', koja se odlično prodavala, povučena je iz prodaje, dok su se američki mediji raspisali o još jednom skandalu koji je potresao njihovu branšu. Lehrer se inače uklapa u obrazac koji su postavili Stephen Glass i Jayson Blair, obojica mlade zvijezde američkog novinarstva i publicistike za koje se otkrilo da su izmislili svoje tekstove. Tu je i James Frey, koji je pak izmislio cijelu knjigu pod naslovom 'A Million Little Pieces', predstavivši je kao svoju životnu priču iako je bila riječ o fikciji.

Ironično je što se 'Imagine' bavi neurologijom kreativnosti, a ispostavilo se da je Lehrer bio malo previše kreativan, čak toliko da je izmislio citate Boba Dylana. No, u vrijeme interneta je postalo mnogo teže uvjerljivo izmišljati ili plagirati jer se sve mnogo lakše otkrije. 'The times, they are a-changin', rekao bi Dylan.