TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Jeste li spazili News Barov TV kanal? Dobro je počeo

  • 31.10.2017 u 14:58

  • Bionic
    Reading

    Satirična ekipa News Bara odnedavno ima svoj TV kanal - News Bar TV. Na njemu se zasad, pod naslovom 'Infotainment 0-25', prikazuju izmišljene, šaljive vijesti i skečevi kakve su njuzbarovci dosad objavljivali na webu, ali se nadamo da će uskoro sadržaj - baš kao i sama činjenica da imaju čitav TV kanal samo za sebe - postati ambiciozniji

    'Iz jednog njujorškog nebodera zadnjih se dana sve češće čuju zvukovi pjesme RAMO, RAMO, DRUŽE MOJ', 'Gospodarska komora počet će izdavati logotipe IZVORNO DARUVARSKO, za registarske pločice automobila čiji vlasnici doista žive u Daruvaru', 'Otkriveno da iza hrvatskog pravosuđa stoji stariji bračni par - Miljenko i Elvira, koji su prije nekoliko desetljeća otvorili obrt za izradu suđa - PRAVO SUĐE'...

    Sve to i još mnogo više 'vijesti' su koje odnedavno možete pratiti na posebnom televizijskom kanalu News Bar TV, trenutno lociranom na 15. kanalu MAXtv-a i ostalim kabelskim televizijama, s kojim je ekipa njuzbarovaca ušla u novu fazu razvoja. Njuzbarovci, naime, već odavno nisu samo ekipa dobro informiranih bekrija koji se vole šaliti na račun aktualnih zbivanja i njihovu prisutnost u domaćem medijskom prostoru, ma koliko satirična, smiješna i izmišljena bila, valja shvatiti krajnje ozbiljno

    • +3
    Newsbarovci u svom studiju Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

    Njuzbarovci su već i sada u medijima prisutni u različitim oblicima i inkarnacijama. Na televiziji N1 imaju satirično-informativnu emisiju 'Prime Time', koja se u zadnje vrijeme razvila gotovo pa u ozbiljnu humorističnu emisiju. Kao i nekoć američki 'Daily Show' Jona Stewarta, iz tjedna nam u tjedan donosi duhovitu perspektivu na aktualne događaje, a ako ste, primjerice, gledali emisiju od ove nedjelje, u njoj ste mogli i pogledati jedan od najboljih prikaza situacije u Agrokoru, pogotovo kada je Borna Sor na bijeloj ploči napravio tablicu s 'našima' i 'vašima' i tako zorno ilustrirao tko tu koga. Da je malo bolje reklamiran u javnosti i da dopire do većeg broja gledateljstva, 'Prime Time' bi vjerojatno imao status kakav je 'Daily Show' Jona Stewarta imao početkom dvijetisućitih - istraživanja su pokazivala da Amerikanci mlađe i srednje dobne skupine upravo putem tog satiričkog prikaza konzumiraju većinu vijesti o aktualnim zbivanjima.

    No dok je njihova emisija na televiziji N1 više iz segmenta satiričnog osvrta na stvarna aktualna zbivanja (premda i tamo ima skeč-momenata i izmišljenih zezancija koje zvuče kao vijesti), novi kanal News Bar TV zasad je, čini se, posvećen isključivo onom dijelu njihova stvaralaštva koji izmišlja vijesti. Te vijest, naravno, uvelike podsjećaju na stvarna zbivanja u našoj domovini, gotovo su uvijek vezana uz stvarne aktere s političke i društvene scene, ali nisu isječci iz pravih vijesti koje onda Borna ili Domagoj komentiraju u studiju, nego su lažne vijesti. Čista, da oprostite na izrazu, zajebancija. Ramo, Ramo, druže moj i to.

    Većina takvih, izmišljenih i šaljivih vijesti koje trenutačno možete pogledati na News Bar TV-u sadržaj je kakav je ova ekipica dosad uglavnom objavljivala na webu. I to je u redu. Osim što su odavno dokazali da su skupina koju treba krajnje ozbiljno shvatiti, dokazali su i da su vrlo plodni te da takvih videozapisa mogu proizvoditi dovoljno za jednu aktivnu i popularnu web-stranicu. Zasad, barem dok je program u još nekoj pilot fazi, čini se da imaju podosta sadržaja i za televizijski kanal.

    No ipak. Program News Bara gledala sam jedan dan i uglavnom sam sav sadržaj naučila na pamet. Osim toga, čini se da i njegova kvaliteta varira, pa dok su lažne vijesti o pravom suđu, lažni intervju s Petrovom i još neke slične uspješnice vrlo duhovite i sigurno će svakoga zabaviti, neki drugi momenti - kao što je mala škola zagorskog narječja - izgledaju kao vrlo loša kopija nekadašnjih Pervanovih skečeva na OTV-u. Pretpostavljam da je uzrok takve neujednačenosti u kvaliteti to što se sada program nastoji popuniti svime što imaju pa da neke klasifikacije i odabira baš i nema, ali tko zna, možda sam u krivu.

    Opći dojam nakon jednog dana gledanja News Bara je dobar ili, da budem potpuno iskrena - dobar za pilot program, koji se još nastoji osmisliti pa se zasad oslanja na web-sadržaj. No od njuzbarovaca očekujem još više. Očekujem bolje skečeve, očekujem barem dvije-tri zasebne i međusobno različite emisije, očekujem možda i pokoj prepoznatljiv format. Možda će im za to trebati malo više ljudi i malo više novaca, ali prema svemu što su postigli dosad, vjerujem da to mogu. A do tada... pratit ćemo što se zbiva na ovome TV kanalu. Nadam se da se neće zadržati samo na tome da zbog njegova programa sve njihove skečeve naučimo napamet.