ŠUŠKA SE

Je li Miki Manojlović Vučićev as iz rukava za ministra kulture?

30.03.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Zatvoreni muzeji, kazališta bez vodstva i neriješeno zdravstveno osiguranje slobodnih umjetnika samo su neka od neispunjenih obećanja koja uz praznu blagajnu ostavlja trenutni ministar kulture i informiranja Republike Srbije Ivan Tasovac. Kao najozbiljnijeg kandidata za njegovog nasljednika srpski mediji spominju poznatog glumca Predraga Mikija Manojlovića

Srpski dnevni list Blic od izvora bliskog premijeru Aleksandru Vučiću doznaje da je upravo Manojlović Vučićev as iz rukava kojim će pokušati riješiti nagomilane probleme u kulturi i nezadovoljstvo koje vlada među srpskim kulturnjacima.

On je kadrovsko rešenje na kojem inzistira osobno Aleksandar Vučić, lider naprednjaka, koji pokušava ovog istaknutog umjetnika uvjeriti da bude dio njegovog budućeg tima u Vladi Srbije.

'Radom Tasovca premijer nije zadovoljan. Imao je velika očekivanja od njega, ali ih on nije ispunio, već je stvorio još veći jaz između kulturnih radnika i vlasti. On je i kadrovsko rješenje Socijalističke partije Srbije (SPS), a Srpska napredna stranka (SNS) želi u budućoj vladi na ovom mjestu vidjeti svoga čovjeka. Stoga lider narodnjaka Vučić pokušava nagovoriti Manojlovića da zasjedne u fotelju ministra kulture', rekao je Blicu izvor i otkrio da je glumac neke pozitivne signale već poslao, ali još uvijek nije prelomio treba li prihvatiti ovu funkciju.

Satiričan doprinos nagađanjima

Srpski satirični portal Njuz.net javio je da će Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića promijeniti ime u Miki Manojlović zbog glumčevog doprinosa razvoju filma, kazališta, televizije i Srpske napredne stranke, u karijeri koja traje preko pet desetljeća.

Blicov sugovornik podsjetio je i na već uspostavljene dobre kontakte između glumca i srpskog premijera koji je u svom inauguracijskom govoru 2013. komplimentima zasuo, između ostalih, Manojlovića. Glumac je bio i osobni uzvanik premijera Vučića na večeri s britanskim princem Charlesom, a i jedan od zrakoplova kompanije Air Serbia nosi ime poznatog glumca.


Nagađanja o mogućoj ministarskoj fotelji Manojlović Blicu nije želio ni potvrditi ni demantirati, samo kratko odgovorivši da je u Parizu. No neke njegove izjave govore u prilog tome. Jedna od tih izjava, kojom je iznenadio srpsku javnost, glasi i da 'počinje misliti da Aleksandar Vučić ima dozu odlučnosti i iskrenosti koju nije očekivao'.

A prihvati li Vučićevu ponudu, Mikija Manojlovića čekaju nimalo laki zadaci, među kojima su ispravljanje medijskih zakona kojima su ukinuta sredstva za kinematografiju, osiguranje novca za rekonstrukciju muzeja, definiranje autorskih prava u kulturi i izmjena zakona o javnim nabavama, kojim je za angažiranje umjetnika potreban poziv na javno nadmetanje.