ARATA ISOZAKI

Japanski arhitekt poznat po koncertnoj dvorani na napuhavanje dobitnik prestižne Pritzkerove nagrade

06.03.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Japanski arhitekt Arata Isozaki, koji stvara već dugih 60 godina i poznat je po koncertnoj dvorani na napuhavanje, dobitnik je Pritzkerove nagrade, najprestižnije u svijetu arhitekture, objavila je u utorak zaklada.

Prijenosnu dvoranu Novu arku dizajnirao je 2013. zajedno s Anishom Kapoorom za potrebe turneje po dijelovima Japana stradalima u tsunamiju 2011.

Ocijenjivački sud je za 87-godišnjeg arhitekta rekao da je radije 'slijedio svoj put' nego trendove.

Isozaki je bio 14-godišnjak kada su dvije američke atomske bombe eksplodirale iznad Hiroshime i Nagasakija, ostavljajući ga da živi u onome što je nazvao 'praznom arhitekturom'.

Karijera mu je vezana za početak obnove ratom razorenog Japana. Isozaki si je dao zadatak da svijet vidi vlastitim očima, pa je zemaljsku kuglu obišao barem desetak puta prije nego što je navršio 30 godina.

'Kao jedan od prvih japanskih arhitekata koji je gradio izvan Japana, u vrijeme kada je zapadna civilizacija tradicionalno utjecala na Istok, Isozakijevo 'globalno građanstvo' učinilo je njegov rad uistinu međunarodnim', rekao je Tom Pritzker, predsjednik zaklade iz Chicaga koja financira nagradu.

Arata Isozaki Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Muzej suvremene umjetnosti u Los Angelesu bio je 80-tih godina njegova prva inozemna narudžba. Među poznatim građevinama su još palača Sant Jordi u Barceloni izgrađena za Olimpijske igre 1992., simfonijska dvorana u Šangaju dovršena 2014. i Nacionalni kongresni centar u Kataru otvoren 2011.

Raniji dobitnici Pritzkera su među ostalima Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Norman Foster i Peter Zumthor.