23 DOKUMENTARCA

Iznimno snažna konkurencija na Danima hrvatskog filma

10.06.2019 u 13:25

Bionic
Reading

Dokumentarna konkurencija natjecateljskog programa 28. Dana hrvatskog filma (DHF) donosi ove godine 23 odabrana hrvatska filma i iznimno je snažna, izvijestili su organizatori festivala koji će se održati u Zagrebu od 14. do 18. lipnja

Kako ističu, taj program donosi aktualna, provokativna, poetična, istraživačka, angažirana, a prije svega umjetnička djela, izabrana između 58 prijava.

Listu predvodi višestruko nagrađivana 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića, dobitnica Srca Sarajeva i nagrade tamošnje publike, posebnih priznanja u Motovunu te, između ostalih, na festivalima Visions du Réel i Crossing Europe.

'Nezasluženo kontroverzna priča o pripremi predstave 'Aleksandra Zec' Olivera Frljića možda se i neće prikazati na javnoj televiziji, ali publika DHF-a za nju zato neće ostati zakinuta', napominje se u najavi.

Josip Lukić, koji je prošle godine s uspjehom predstavio svoj film 'Majči' sada predstavlja film 'Doplovit će Rex' o ženi koja zarađuje radom na američkom brodu što ostavlja posljedice na njezin obiteljski život, dok Goran Dević nastavlja svoj sisački ciklus djelom 'Na vodi', smještenim u 'postindustrijsku pustu zemlju kojom se kreće ansambl gotovo nevjerojatno različitih protagonista'.

Od afirmiranih autora tu je Vlatka Vorkapić koja u 'Pusti Dobre, pusti' predstavlja posadu broda čija je zadaća dostaviti vodu na otoke, dok doajen Želimir Žilnik nastavlja svoju recentniju posvećenost imigrantskoj problematici u 'Najljepšoj zemlji na svijetu'.

Kao iznimno atmosferičan i odmjeren, a istovremeno strahovito napet film najavljuje se 'Sestre' Zdenka Jurilja koji govori o nekada slavnim sestrama Čuljak koje su 1985. godine senzacionalno preživjele sedam dana zarobljene u jami u zimskim uvjetima.

Podjednako 'hladan' i barem toliko uzbudljiv trebao bi biti 'Polarni san' Đure Gavrana o samostalnoj ekspediciji Davora Rostuhara na Južni pol.

Film 'Izlazite li vanka?' Ines Jokoš na dirljiv se način bavi jednom staračkom ljubavi u okrilju siromaštva, dok animirano-eksperimentalno-dokumentarni 'Mačka je uvijek ženska' Martine Meštrović i Tanje Vujasinović predstavlja vitalistički život, djelo i misli akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, prve profesorice kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti.

Nostalgičnim se opisuje foto-film 'Mjesto odakle vam pišem pisma' Nikoline Bogdanović, priča o obiteljskim relacijama u danas zaboravljenim interijerima, a također eksperimentalno-dokumentarni '3. rujna 2015.' Sare Jurinčić o jednom tragičnom obiteljskom događaju prelomljenom kroz novinsku tipografiju.

'Na kraju tame' Ranka Paukovića vodi gledatelje u rudnik Breza uoči umirovljenja prekaljenih rudarica, dok 'Kako je Tanja ostala sama' nudi pogled u život Ruskinje Tajane Ljatorovski iz perspektive jedne djevojčice (redateljice Mije Sidorov).

Film 'Susjedi' Tomislava Žaje i 'Dani ludila' Damiana Nenadića dva su filma o uključivanju osoba s psihičkim smetnjama u svakodnevni život.

'Glava u balunu' Mladena Stanića autentično predstavlja splitske dečke s nogometnog igrališta, dok se 'Meso' Elvisa Lenića zanima istarskim kolinjem.

Tu su još i 'opservacijski i začudni', eksperimentalno-dokumentarni 'Square' Morane Franov, nagrađivane kinoklubaške autorice, 'Zabava' Bojana Mrđenovića, izrazito autorski pogled na Zrće, te 'Fajront', poetikom potpuno drukčija birtijaška ispovjedna etida s elementima tragike Davida Lušičića.

Intimna ispovijest bivše manekenke o operaciji nosa tema je filma 'Iva' Maje Alibegović.

Program zaključuju dva eksperimentalno-dokumentarna i vizualno atraktivna rada: 'Remiza' Arona Kovačića o noćnim kretanjima tog lokaliteta te 'Strujanja' Katerine Dude o poslovnoj zgradi impozantnog floralnog interijera kao zaostatka prošlih vremena.

Ovogodšnji, 28. Dani hrvatskog filma, tradicionalna je smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.

Programi će se održavati od 14. do 18. lipnja u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Natjecateljski program donosi 106 filmova festival, a priređeni su i program obnovljene baštine 'Retro' s filmovima Glušćevića, Golika, Kostelca i Sudovića, sekcija 'Izvan okvira' s djelima atipičnog senzibiliteta koja izmiču srednjostrujaškom ukusu, klasična animirana serija 'Inspektor Maska' na otvorenom, radionice filmske kritike i found footagea, okrugli stol o glumi, izložbu filmskih fotografija Marije Kohn te zabavni program u Kulturnom centru Mesnička.