najmlađi član grupe Gorgona

Izložba fotografija Miljenka Horvata u Laubi

02.06.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Zagrebački galerijski prostor Lauba - Kuća za ljude i umjetnost predstavlja od srijede izložbu fotografija Miljenka Horvata, člana slavne grupe Gorgona

U fokusu izložbe njegovi su radovi s uličnim prizorima koji su mu često bili inspiracija.

Horvat je svojedobno rekao kako voli grad i zidove prekrivene rastrganim plakatima, grafitima jer su mu oni izvor vizualnog užitka i nadahnuća, kao i sredstvo istraživanja percepcije.

'Ta umjetnost slučajnosti, anonimnosti, prolaznosti i neizvjesnosti u svojem postojanju je 'ready made' u vječnoj re-kreaciji: treba je samo znati vidjeti', ustvrdio je.

Miljenko Horvat (Varaždin, 1935. - Zagreb, 2012.) je bio najmlađi član grupe Gorgona te jedan od pripadnika pokreta Novih tendencija. U Zagrebu je završio arhitekturu, a povijest umjetnosti je studirao u Montrealu.

Prve samostalne izložbe ostvario je šezdesetih, nakon čega odlazi u Pariz i Montreal gdje je proveo veći dio života i ostvario zapaženu umjetničku karijeru. Izlagao je na više od 150 skupnih i samostalnih izložbi, a djela mu se nalaze u brojnim značajnim javnim i privatnim zbirkama.

Iz Laube kažu da, iako je u stručnoj literaturi vrlo često objavljivan, domaćoj publici njegov rad je relativno nepoznat budući da je gotovo cijelu profesionalnu karijeru proveo u inozemstvu, u Francuskoj i u Kanadi. Iza sebe je ostavio brojne crteže, kolaže, slike, fotografije i grafike.

Izložba  'Miljenko Horvat: Fotografije' će biti otvorena do 10. lipnja.