INTIMNI ZAPISI

Izlaze rani dnevnici Susan Sontag

18.11.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Intimni zapisi jedne od najpoznatijih američkih književnica i političkih aktivistica, Susan Sontag, u kojima kao tinejdžerica piše o svojoj biseksualnosti i ljubavnim odnosima, uskoro će biti objavljeni

Vrlo osobne zabilješke, koje je Susan Sontag počela pisati kaočetrnaestogodišnjakinja, odlučio je objaviti njezin sin David Rieff.Rieff je izjavio da mu nije lako što tako intimni zapisi njegove majke izlaze ujavnost, no smatra da nije imao izbora jer je ona svoje dnevnike odlučilaprodati sveučilištu u Kaliforniji, pa bi ionako bili objavljeni. Jedini potomakslavne književnice majčine je mladenačke dnevnike uredio i pripremio zaobjavljivanje, ostavivši pritom sve ono što bi ona htjela da izađe u javnost.

Mlada Susan Sontag veći dio stranica svojih dnevnika posvetila je ljubavnimodnosima, prenosi Independent. Iako se za njezina života često spekuliralo onjezinoj biseksualnosti, u dnevnicima to prvi put službeno i potvrđuje. Susanveć kao četrnaestogodišnjakinja piše da je privlače žene, a opisuje i svoj prviljubavni odnos s djevojkom, koji je doživjela dvije godine kasnije, u 16.godini. Osim o ljubavi, Sontag piše i o svojim književnim uzorima te se kaotinejdžerica divi radu Andréa Gidea i Rainera M.Rilkea.

Dnevniciće izaći u tri izdanja, počevši s prvim u siječnju 2009. godine nazvanim 'Ranidnevnici: 1947-1946'. Susan Sontag je umrla 28. prosinca 2004. godine u 71.godini života. Iza sebe je ostavila 17 knjiga prevedenih na 32 jezika, te sesmatra jednom od najutjecajnijih intelektualki 20. stoljeća.