'Balada o Greti i Migfoldu'

Izašao je novi roman Faruka Šehića u izdanju Naklade Ljevak: Radnja prati ustrajnost jedne obitelji koja se nakon rata vraća u svoj grad

14.04.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Naklada Ljevak objavila je knjigu 'Balada o Greti i Migfoldu' bosanskohercegovačkog književnika i novinara Faruka Šehića, dobitnika nagrade Europske unije za književnost, priču o ustrajnosti jedne obitelji koja se nakon rata vraća u svoj grad

Faruk Šehić (1970.) nagrađivani je pisac i pjesnik. Za roman "Knjiga o Uni" (2011.) dobio je nagradu Meša Selimović te nagradu Europske unije za književnost 2013. Za knjigu pjesama "Moje rijeke" (2014.) dobio je nagradu Risto Ratković za najbolju objavljenu knjigu pjesama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori za 2013./2014. te Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014. Dobitnik je i nagrade Premio Internazionale Camaiore 2019. za knjigu izabranih pjesama "Ritorno alla natura/Povratak prirodi". Knjige su mu prevođene na turski, albanski, slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, talijanski, španjolski, holandski, arapski, rumunjski i francuski jezik. Radi kao novinar i kolumnist u uglednom sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

Njegov roman "Balada o Greti i Migfoldu" priča je o ustrajnosti jedne obitelji koja se nakon rata vraća u svoj grad da bi nastavila prijeratni život. Put povratka leteće obitelji prožet je fantastičnim epizodama, ali to je i put suočavanja s vlastitom sudbinom.

Središnja romaneskna junakinja Greta zna s ljudskim bićima, ali i sa životinjama. Živi s mačkom u otmjenom stanu i priprema kolače po starim receptima. Ona je nekadašnja učiteljica, važno uporište dječakovog odrastanja i simbol mirnodopskog života koji će biti brutalno okončan početkom rata. Migfold se, kao i mnoga druga mitološka bića, pojavljuje iznenada i pomaže stvorenjima drukčijim od sebe kako bi zaradio iskupljenje u svom svijetu. On je odgovoran za ono što se zbiva s pripovjedačem, obitelji, Gretom i gradom u kojem žive.

"Greta je i literarno-naučno-fantastična rapsodija i spekulativna fikcija o raspadu Jugoslavije iz (mikro)kozmičke vizure jednog malog, a i odraslog dječaka, autofikcijskog naratora i mjenjolika književnika, koji ozbiljno shvaća čitanje knjiga", napisala je o knjizi Selma Raljević.