EUROPSKA SURADNJA

'Iz čudesnog dječakovog roga': Jedinstveni doživljaj Gustava Mahlera

06.02.2019 u 14:26

Bionic
Reading

Veliki glazbeno-scenski projekt 'Iz čudesnog dječakovog roga' prema glazbi Gustava Mahlera u aranžmanu Mladena Tarbuka i u režiji Mathiasa Behrendsa, čija će premijera biti 8. veljače u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, prvi je pokušaj smještanja na opernu scenu glazbe velikog austrijskog skladatelja i dirigenta, jednog od najznačajnijih skladatelja kasnog romantizma

Projekt se ostvaruje u suradnji MUZA i Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti te Hochschule der Kunste Bern (Švicarska), a najavio ga je u srijedu na konferenciji za novinare u Kavani Kavkaz dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević.

Istaknuo je kako je riječ o jedinstvenoj glazbeno-scenskoj produkciji koja će na pozornicu Koncertne dvorane Blagoja Berse donijeti veličanstven doživljaj Mahlerova stvaralaštva u dosad nikad viđenom obliku.

'Mahler kao što znate nije napisao niti jednu operu. Ovim pjesmama ćemo pokušati napraviti jedan jedinstveni operni doživljaj Gustava Mahlera kao skladatelja', rekao je Cikojević.

Mahlerovu glazbu preradio je i prilagodio profesor MUZA Mladen Tarbuk, koji je napravio aranžman za 'specifični mali komorni ansambl', a na projektu sudjeluju čak tri sastavnice zagrebačkog Sveučilišta, napomenuo je Cikojević. Tako su studenti ALU-a na čelu s dekanom Tomislavom Buntakom osmisliti vizualni identitet predstave, dok su studenti ADU-a predvođeni dekanicom Frankom Perković oblikovali svjetlo kao i druge tehničke detalje. Kostimografiju je osmislila Barbara Repe.

'Riječ je o jednoj jedinstvenoj europskoj suradnji kojom se Hrvatska zaista može dičiti. Zajedničkim snagama nastaje profesionalna predstava na najvišem nivou', poručio je.

Isti je projekt prošle godine realiziran u Bernu. Režiju potpisuje Mathias Behrends, gostujući ravnatelj bernskog Sveučilišta za umjetnost. Behrends je izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenom, sada već trećom po redu suradnjom između zagrebačkog i bernskog sveučilišta.

Rekao je kako ga odavno intrigira činjenica da je Gustav Mahler u svoje vrijeme bio važna figura kao intendant opere i operni dirigent, ali nikada nije skladao operu, dramu ili neko drugo djelo za pozornicu. Njegova glazba nekoliko je puta bila uporabljena u baletu i modernom plesu, ali nikad nije uprizorena na opernoj pozornici.

'Ta kontradikcija mi je jako zanimljiva i od toga je krenuo ovaj scenski operni projekt posvećen Gustavu Mahleru, kao prvi pokušaj da se njegova glazba smjesti na scenu', pojasnio je Behrends.

On je osmislio seriju od 18 scena u čijem su središtu dva glavna lika, Ona i On, u priči o mnogim različitim verzijama moderne žene i muškaraca u kojoj se pokušava odgovoriti na pitanje kako pronaći pravi put kroz život, je li to moguće zajedno ili to moramo činiti sami, kroz uspone i padove.

'U produkciji sudjeluje 16 studenata, no važno je napomenuti kako je koncept čitavog projekta takav da nema, kao što je to uobičajeno, glavnog solista okruženog brojnim mladim likovima, već su svi studenti glavni likovi, i svatko od njih barem dva do tri puta pridobiva potpunu pozornost publike', istaknuo je Behrends.

Pjevači i instrumentalisti su studenti Muzičke akademije pod mentorstvom Dunje Vejzović i Pavla Zajceva, dok izvedbama dirigiraju studenti iz klase Mladena Tarbuka, koji je aranžirao Mahlerovu glazbu za komorni ansambl od jedanaestero instrumentalista.

Tarbuk je istaknuo kako je riječ o projektu koji omogućuje ravnopravnom sudjelovanju svih studenata, čime se mladima otvara prostor za iskazivanje svojih mogućnosti na pravi način.