PROSTORNA INSTALACIJA

Intrigantna izložba u Splitu: Upravo gledate u metak; on vam otvoreno prijeti

25.10.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Akademski kipar Frane Šitum u zapadnoj prostoriji Dioklecijanovih podruma u Splitu u ponedjeljak,30. listopada, otvara izložbu naslovljenu 'Naoružanje za mir', a donosimo galeriju fotografija njegove instalacije

'Ulazite u izložbeni prostor. Vrijeme kao da se zaustavilo u trenutku kad metak leti zrakom put Vas. Upravo gledate u njega, a on Vam otvoreno prijeti. U ovom golemom, predimenzioniranom metku, skoro dvanaest metara duljine, vidite vlastiti odraz, ali i odraz svijeta koji Vas okružuje – svijeta koji pretendira na mir, ali je u stvarnosti sam sebi kontradiktoran. Iz ove činjenice proizlazi naziv prostorne instalacije Frane Šituma – Naoružanje za mir', najavljuje u predgovoru izložbe 'Naoružanje za mir' Dora Derado.

  • +4
Izložba Naoružanje za mir Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Frane Šitum

Ova intrigantna prostorna instalacija bit će dostupna u Splitu do 18. studenog.

Kipar Frane Šitum obrazlaže da je poimanje i percepcija 'mira' tempirana bomba, glavno eruptivno gorivo za ono oprečno, odnosno rat.

'U težnji da se održi 'nešto' što predstavlja osnovni uvjet za normalni život događa se kontraefekt i samo je pitanje vremena kada će takvo stanje eskalirati i kojih će razmjera biti posljedice istog. U ovako postavljenoj zbilji i na osobnoj razini teško je, gotovo nemoguće zauzeti ispravan stav jer u trenutku kad to učiniš shvatiš da si upravo tim činom ušao u koncept 'naoružanja za mir', navodi autor.