TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'I tek tako' - nova inkarnacija 'Seksa i grada' nije više 'Seks i grad' na kakav smo navikli, ali su prve dvije epizode baš dobre!

  • 12.12.2021 u 18:19

  • Bionic
    Reading

    Ne, Carrie, Miranda i Charlotte više nisu superprogresivne trend-setterice na kakve smo navikle. I seks je za njih u njihovu gradu sada mnogo rjeđi i više nisu tako otvorene u vezi s njim kao nekad. Zato se serija više i ne zove 'Seks i grad'. Naše miljenice sada su gospođe od 55 godina, i dalje urbane, i dalje zanimljive, i dalje zgodne i prekrasno odjevene, ali život i godine idu, a nova vremena više nisu sasvim njihova vremena.

    Odmah na počektu moram reći da mi od prisjećanja na rasprave o seriji 'Seks i grad' u doba dok je bila aktualna - i dan danas zna zatitrati živac. Ta sjajna, moderna, na sve moguće televizijske načine revolucionarna serija često je, naime, bila diskreditirana samo zbog toga što su glavne junakinje bile žene i što je tematizirala međuljudske odnose, seks i ljubav. A to se čak i u progresivnom svijetu hollywoodskih serija i filmova iz nekog razloga smatra manje vrijednim. Opali gangstera s disfunkcionalnom obitelj i Obitelji ili oštre momke iz baltimorske policije, ili pak Toma Hardyja kako lunja po smetlištu i hrve se s psima - to će biti remek-djelo (i neke od njih doista i jesu). No snimi seriju u kojoj žene govore o svojem urbanom životu - nema veze što je to perceptivno, duhovito, razotkrivajuće i iznad svega zabavno, odmah je: 'Ma, kaj me briga kaj neke babe laprdaju o cipelama'. Mizoginija ol over televizija.

    Reputaciji 'Seksa i grada', doduše, nije pomoglo ni to kako je završio (zadnje dvije sezone bile su poprilični ljigež i serija je definitivno izgubila svoju izvornu oštricu), a maestralno su mu naštetila i dva filma koja su uslijedila nakon serije, a koja su bila nepodnošljivo loša. Carriena opsesija Facom postala je užasna, usprkos tome što se nominalno tvrdilo da je odnos četiriju prijateljica najveća romansa u priči, to nije bilo tako nego je Faca prikazan kao The Spasitelj tužne i usamljene princeze i na kraju serije fakat više nije bilo bitno ništa drugo osim toga kakvu je božanstvenu haljinu Carrie nosila u pariškoj kočiji. Na filmove neću trošiti riječi.

    Zbog svega toga bila je sasvim razumljiva strepnja oko toga kako će izgledati najnoviji remiks legendarne serije. Bilo je tu to zamućivanje stare slave lošim finaliziranjem i još gorim popratnim filmovima, a mizogini zbor koji je od prve sezone uz kolutanje očima pjevao o tome da 'neće valjda gledati to trivijalno sranje' nikada nije ni utihnuo.

    • +12
    Interijeri u seriji 'I tek tako...' Izvor: Profimedia / Autor: HBO MAX / Planet / Profimedia

    No serija čije su prve dvije epizode ovih dana sletjele na HBO Max i HBO Go zapravo me ugodno iznenadila. Ugodno me iznenadila ne samo zbog svih onih gore opisanih razloga koji su potpaljivali moju strepnju, nego i zbog komentara onih koji su prije mene pogledali epizode. Pljuštale su kritike o tome da 'to više nije to', da su glavne junakinje 'previše ostarjele', da ih se bespotrebno prikazuje 'kao da ih je pregazilo vrijeme', da 'to nisu isti likovi', da je sve skupa 'bespotrebno depresivno' i tako dalje i tome slično. Moram odmah reći da se ne slažem ni s jednim od tih prigovora. Naime, neki od njih činjenično stoje, ali to mi uopće ne kvari dosad pogledano, dapače.

    Kao prvo, osvrnula bih se na naslov koji serija nosi u novoj inkarnaciji. 'I tek tako' izraz je kojim je Carrie često završavala svoje kolumne, dakle, naslov JEST u kontinuitetu s prethodnom pričom, kao što i likovi u priči jesu. No serija se, očito ne slučajno, više ne zove 'Seks i grad' jer serija više nije o seksu i gradu. Jest do neke mjere, ali to više nije glavna tema. Što se pak toga da su junakinje 'previše postarane' tiče, nisam uopće dobila takav dojam, Kao prvo, Carrie je na početku prve sezone, dakle 1998. godine, imala najmanje 35 godina. Naime, u prvoj epizodi (ili jednoj od prvih) za jednog 'lošeg momka' kaže da je 'pogreška koju sam zadnji put učinila s 34 godine'. Od 1998. do doba u kojem se odvija 'I tek tako' (a koje je s nekoliko napomena označeno kao post-pandemijsko, dakle, 2021.) prošlo je, dakle dvadeset i tri godine. Carrie bi po tom izračunu, dakle, trebala imati pedeset osam godina, što je autorima očito zvučalo previše kao šezdeset pa su joj dob smanjili na pedeset pet, što je otprilike dob Sare Jessice Parker.

    Izvor: Društvene mreže

    I nije samo brojčana dob ono u čemu su junakinje pomlađene. Iskreno, ono kako žive i kako se ponašaju dosta je mladenačkije od 55-godišnjakinja, više naginje kasnim četrdesetima i početku pedesetih. Naše prijateljice iz 'Seksa i grada' sada žive životima koji su nešto smireniji, više su orijentirani obiteljima, ne upuštaju se više u seksualne pustolovine u kakve su se upuštale u tridesetima i da - u nekim situacijama malo teže hvataju korak s vremenom. Nisu potpuno izvan tokova, ali Miranda se u srazu sa studentima na fakultetu, gdje upisuje magisterij, uspije zbljeznuti s politički nekorektnim monologom, Carrie malo teže drži tempo s voditeljicom podcasta u kojem sudjeluje jer nije baš naviknuta toliko otvoreno govoriti o masturbaciji, Mirandin muž Steve malo je gluh i smiješan, kao kakav starček (ali nije TOLIKO strašno koliko su se ljudi oko toga zgražavali), a događaju im se i tužne, teške stvari koje se znaju već pomalo događati u tim godinama.

    Iskreno, meni bi bilo poprilično idiotski da NIJE tako. Da se ponašaju sličnije svojim 35-godišnjim varijantama, ili čak 40-godišnjima, s kakvima je završila serija, bilo bi to pomalo otužno. Činjenica da Miranda, Charlotte i Carrie (Samanthe napadno nema, to priznajem da je bed) više ne uspijevaju pratiti baš sve trendove, da nisu više tako dinamične i bezbrižne, pustolovne i nesputane - potpuno mi je normalna. I dalje su pametne, urbane, aktivne žene s dinamičnim životima, sadržajnijima od većine onih koji ne žive u svjetskoj prijestolnici coola i trenda - pa čak i od mnogih koji žive tamo. I dalje su modno osviještene, zanimljive, i dalje serija govori o međuljudskim odnosima, ljubavi, pa čak i seksu. Ali govori i o životu koji je ušao u fazu koja je drugačija od one koju smo gledali u 'Seksu i gradu'. Zato se i serija zove 'I tek tako'. Kad to prihvatimo, moći ćemo uživati u priči koja je zapravo baš dobra i skroz mi se svidjela. Možda me epizode koje tek trebaju biti prikazane razuvjere, ali zasad sve izgleda sasvim okej.

    • +14
    Moda u seriji 'I tek tako...' Izvor: HBO / Autor: HBO

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.