FINANCIJSKA KRIZA

'I konje ubijaju, zar ne?' u zagrebačkom HNK

18.11.2008 u 16:00

Bionic
Reading

Drama 'I konje ubijaju, zar ne?' nastala prema romanu Horacea McCoya, u režiji Ivice Boban, igra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u

Predstava 'I konje ubijaju, zar ne' (They shoot horses, don’t they?) prati radnju istoimenog romana Horacea McCoya objavljenog 1935. godine u SAD-u. Radnja je smještena na kraj dvadesetih i početak tridesetih godina kada je zbog burzovnog sloma zavladala velika gospodarska kriza.

Velik broj ljudi je osiromašio i žive na rubu egzistencije, među kojima i protagonisti priče koji se natječu u plesnome maratonu. Najbolji će plesni dvojac osvojiti novčanu nagradu, a svih 140 prijavljenih parova u tome vidi izlaz iz svoje teške situacije i priliku za ostvarenje nova. Dodatni su im motivi i svakodnevni besplatni topli obroci. Robert koji želi postati redatelj i Glorija kojoj je san ostvariti zvjezdanu karijeru uviđaju da će ako i osvoje iznos, veći dio morati vratiti organizatorima da bi podmirili troškove.

Nakon bolnoga saznanja, Glorija Roberta zamoli da joj oduzme život. Osim zbog gospodarske krize, predstava je aktualna i zbog sve većeg broja sličnih reality showova koji preplavljuju domaće i svjetske televizijske ekrane. Glavne uloge igraju Ivana Boban, kći redateljice Ivice Boban i mlada nada kazališnih dasaka Stjepan Perić. U predstavi glume i Katja Zubčić, Ana Begić, Alma Prica, Barbara Vicković, Tomislav Stojković, Nikša Kušelj, Žarko Potočnjak, Danko Ljuština, Kristijan Potočki te brojni drugi. Nakon premijere, reprizne izvedbe su na rasporedu 22. studenoga, 26. studenoga i 2. prosinca 2008. te 9. i 13. siječnja 2009. godine u 19.30 sati.