festivalski program

Hrvatski institut za pokret i ples predstavlja: 39. Tjedna suvremenog plesa

19.05.2022 u 16:21

Bionic
Reading

39. edicija Tjedna donosi predstave i projekte recentnih stranih i domaćih autora, edukacije i međunarodne suradnje, radionice za profesionalne plesače i građanstvo, video projekcije, razgovore s plesnim i izvedbenim umjetnicima, sudjelovanja u procesu stvaranja plesnih predstava i još mnogo toga

Tematski se festivalski program fokusira na održivost u najširem smislu: plesnih karijera, zajednice i zajedništva, a realizira se kroz razna partnerstva kako na lokalnoj razini (HDLU, Francuski Institut u Hrvatskoj, Teatroskop, Akademija Dramskih umjetnosti, Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Festival Cirkusa) tako i međunarodno (Perform Europe, East is Best network itd), stoji u najavi.

Festivalskoj publici će se predstaviti međunarodne zvijezde poput Cie Maguy Marin sa kultnom predstavom MayB, Marca D'Agostinija i predstavu Best Regards, Francesca Scavetta koji nam dolazi s predstavom Hardly Ever, Mate Meszarosa s participativnom verzijom predstave Mechanics of Distance, Sine Qua Non sa svojim nekonvencionalnim projektom Out of the Blue, Skopje Dance Theatre i druge; ali i domaće autore poput Žaka Valente, Saše Božića, Ksenije Zec, Zrinke Šimišić-Mihanović..

Predstaviti će se i umjetnici iz regije okupljenih oko jednog od najznačajnijih Europskih projekata ove godine: East is Best u okviru EU Projekta Perform Europe. U Zagrebu tom prigodom gostuju predstave iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske i Mađarske.

Mladi talenti su uvijek bili dio Festivala pa tako i ove godine diplomanti Akademije dramskih Umjetnosti i Odsjeka za ples, te učenici Škole suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, predstavit će se kroz radove autora i mentora: Petre Hrašćanec, Saše Božić, Ene Vesović te povesti razgovore na temu Razvijajmo Budućnost - izvedbene prakse u Hrvatskoj; saznati ćemo što mlade ljude motivira ka umjetničkim karijerama, što im se nudi, koju budućnost očekuju, što im društvo nudi, kako ostvariti uspješnu karijeru kao samostalni umjetnik.

Uz predstavljanje ciklusa Purpura Intuitum koreografkinje Tatjane Rupcich u produkciji Svjetlost u pokretu, imat će se prilike pogledati u prošlost i refleksije velikih hrvatskim umjetnika Frišćića, Kljakovića, Raškaj osvrnuti se i na današnji svijet uz pitanje što nam je činiti kada se suočavamo sa nemanima.

U Meštrovićevom paviljonu, također će biti predstavljen i film The Family Garden Bosanske umjetnice Smirne Kulenović, te prezentaciju snimke Ukrajinske predstave Poslukh, uz razgovor sa autoricom Khrystynom Slobodianuk.

Filmska selekcija zaključit će se sa ciklusom kratkih filmova kojima prezentiramo Malijskog umjetnika Smail Kanoute, jednog od 22 koreografa koje Europska mreža Aerowaves izdvaja kao umjetnika kojeg treba pratiti.