'Hrvatska prije 70 godina'

Hrvatski državni arhiv najavljuje program posvećen uzbudljivim jugoslavenskim filmovima

14.02.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Iz Državnog arhiva javljaju kako je program posvećen uzbudljivoj, 1952. godini u jugoslavenskome društvu, a prikazat će se nekoliko filmova i 'filmskih žurnala'

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke u četvrtak, 17. veljače, prikazuje se program Hrvatska prije 70 godina, posvećen uzbudljivoj, 1952. godini u jugoslavenskome društvu.

Iz Hrvatskog državnog arhiva podsjećaju da je te godine proglašena "konačna pobjeda nad Informbiroom", odnosno trijumf decentralizacije i samoupravljanja nad "zastarjelim“ sovjetskim modelom upravljanja.

Tome su posvećena prva tri filma njihovog programa - dokumentarni "6. kongres SKJ u Zagrebu" Žike Čikulića, animirani "Začarani dvorac u Dudincima" Dušana Vukotića i igrani "Ciguli miguli" Branka Marjanovića (prikazat će se 15-minutni isječak).

"Iako je film 'Ciguli miguli' prvotno bio zamišljen kao kritika sovjetskoga modela, u konačnici je shvaćen kao kritika jugoslavenskoga sustava zbog čega je postao prvi bunkerirani dugometražni igrani film u Jugoslaviji", napominje se u najavi.

Zadnja dva filma programa posvećena su legendarnome Titovu brodu Galebu koji je 1952. započeo svoju plovidbu, a već sljedeće godine krenuo na međunarodna putovanja. Riječ je o filmskim žurnalima "Tito u Splitu" i "Povratak Tita iz Engleske u Split".

Program je priredio Juraj Kukoč, filmski arhivist, a osvrt o filmovima nakon projekcije dat će Silvestar Mileta, povjesničar i filmolog.

Projekcije će se održati u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva.