u 21 sat

HRT večeras prikazuje 'Comic Sans'. Zrinka Pavlić je 2018. pisala kako joj je taj film, citiramo, najzabavniji domaći u zadnjih ohohoho godina

28.10.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Podsjećamo na tekst naše TV i filmske kritičarke uoči prikazivanja filma večeras u 21 sat na drugom programu HRT-a

Film 'Comic Sans' četvrto je ostvarenje redatelja Nevija Marasovića ('The Show Must Go On', 'Vis-a-Vis', 'Goran'), a 2018. godine je osvojio čak pet Zlatnih arena (Nevio Marasović za režiju, Nataša Janjić za najbolju sporednu žensku ulogu, Janko Popović Volarić za najbolju glavnu mušku ulogu, Tomislav Pavlic za montažu te Julije Zornik za oblikovanje zvuka). Uz to, film je osvojio i nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Podsjetimo, 'Comic Sans' je polučio uspjeh i u kinima te na drugim festivalima (nagrada za najbolji regionalni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, FEST 2018.), a kritika ga je jednoglasno ocijenila izvrsnim djelom, pitkom i lucidno napisanom komedijom s vrlo solidnom režijom i sjajnim Zlatkom Burićem i Jankom Popovićem Volarićem u ulogama oca i sina (za razliku od filma 'Goran', svojevrsnog 'trilera na snijegu' i prethodnog Marasovićevog uratka koji se nije dobro proveo među kritičarima 2016. godine kada je izašao).

'Alan, Zagrepčanin viških korijena, može se pohvaliti izuzetno uspješnom karijerom grafičkog dizajnera, ali se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama niti odnosom sa svojim ocem, slikarom i hedonistom Brunom. Iznenadno putovanje na Vis primorat će Alana i Brunu da kroz niz, što humornih, što dramatičnih situacija, preispitaju svoje odnose, a prije svega navest će Alana da preispita vlastite prioritete', stoji u najavi filma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nevio Marasović

Mi, pak, podsjećamo na tekst naše TV i filmske kritičarke Zrinke Pavlić koja je 2018. godine pisala o filmu.

'Nije to film koji govori o nečemu strašno važnom na globalnoj ili regionalnoj razini, kao što to filmovi koji se snimaju na ovim prostorima dosta često silno žele. Nije čak ni riječ o nekom strašno originalnom i predubokom filozofskom razmatranju međuljudskih odnosa i života, to je zabavan film o putovanju jednog sje*anog sina s jednim sje*anim ocem, o putovanju na kojem će jedan drugoga dovesti u preko nekoliko sitnijih i krupnijih nevolja, koje se kreću od vožnje na rasklimanom biciklu pa do samovanja i čekanja spasa na pučinskom otoku. To je duhovit film u kojem duhovitost ne proizlazi ni iz britkih replika ni iz slapstick gegova, nego iz svakodnevnih, životnih situacija začinjenih dvojicom dobrih, pametnih, ali suštinski raštimanih ljudi. To je i film o zbližavanju oca i sina, ali bez dirljivih prizora padanja u zagrljaj i sličnih ljigotina. To je i film o odrastanju, ali bez mudrih poruka o tome kako bi se trebalo živjeti,' napisala je, između ostalog, o filmu 'Comic Sans' Zrinka Pavlić.

Cijeli njezin tekst pročitajte na ovoj poveznici.

U filmu glume Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić, Miloš Timotijević, Alma PricaInti Šraj. Scenarij i režiju potpisuje Nevio Marasović, dok je producentica filma Ankica Jurić Tilić.

  • +35
Poznati na premijeri filma Comic Sans redatelja Nevija Marasovića 2018. godine Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX