TIŠINOM NA JANŠU

Hoće li Slovenci šutnjom vratiti kulturi ministarstvo?

06.02.2012 u 08:53

Bionic
Reading

Glumac, redatelj i dramatičar Boris Kobal pozvao je u nedjelju Slovence da 'kulturnom šutnjom' izraze prosvjed protiv odluke nove vlade o ukidanju samostalnog ministarstva kulture, odnosno priključenju tog resora znanosti i obrazovanju, radi racionalizacije kojom je broj ministarstvava smanjen na 11, s dodatno uvedenim ministarstvom za iseljeništvo.

'Učili su nas da je kultura najvažniji čimbenik našeg identiteta i samostalnosti, a danas moramo upaliti svijeću u spomen na preminulo ministarstvo kulture, zato je potrebno proglasiti kulturnu šutnju', rekao je Kobal u nedjelju na svečanosti pred nacionalni Dan kulture. Taj državni blagdan Slovenci slave svake godine u sjećanje na svog pjesnika Franca Prešerna, na dan njegove smrti 8. veljače.

'Kulturna šutnja' (kulturni molk) je Slovencima povijesno dobro poznat izraz. Njime su partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata od stanovništva opravdavali i zahtijevali strogi bojkot suradnje s okupacijskim vlastima na političkom, društvenom i kulturnom području, preporučujući raspuštanje svih predratnih kulturnih ustanova. Poslije rata bilo je i strogih sudskih osuda za one koji 'kulturnu šutnju' nisu poštivali.