'Nakon sunca'

Hit knjiga danskog vunderkinda Jonasa Eike u izdanju Naklade Ljevak

10.10.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Naklada Ljevak objavila je zbirku priča "Nakon sunca" jednog od najuglednijih mladih danskih autora Jonasa Eike, lucidno-bizaran prikaz globalizirane sadašnjosti i budućnosti koji se našao u širem izboru za nagradu Booker International 2022

Jonas Eika (1991.) danski je višestruko nagrađivani pisac (Nordic Council’s Prize for Literature, Michael Strunge Prisen, Den Svaere Toel, Montanas Literaturpris, Blixenprisen), koji je 2015. godine debitirao romanom "Lageret Huser Marie", nagrađenim 2016. nagradom Bodil og Jorgen Munch-Christensen’s. Snažan proboj na književnu scenu ostvario je zbirkom priča "Nakon sunca" (Efter Solen), nagrađenom s nekoliko nagrada, uključujući prestižnu nagradu Nordic Council Literature Prize 2019. godine. Eika živi i radi u Kopenhagenu.

Priče zbirke "Nakon sunca" donose lucidno-bizarnu sliku globalizirane sadašnjosti i budućnosti, u kojoj se pojmovi identiteta, klime, politike, ekonomije i prirode radikalno mijenjaju.

Neobične ideje i nadrealni, distopijski svjetovi hipertrofirane su projekcije gorućih društvenih problema i malicioznih trendova suvremenog potrošačkog, visoko digitaliziranog i apstrahiranog društva. Eikine priče prikazuju svijet u rasulu i propadanju, no unatoč svemu sadrže inherentan osjećaj nade, ističu iz Naklade Ljevak.

Eika je autor čije je ime eksplodiralo na međunarodnoj književnoj sceni, osobito kad mu je knjiga na engleskom izašla u izdanju uglednog američkog izdavača Riverheada te se našla i u širem izboru za nagradu Booker International 2022.

"Zbirka nadrealističkih priča danskog vunderkinda uvodi nas u zlokoban svijet koji često podsjeća na epizode serije 'Black Mirror', a istodobno i svijet tako blizak i poznat svakom čitatelju, neovisno o njegovu porijeklu. Eika uspijeva provocirati i zabaviti čitatelja, a njegova poruka udara snažno poput aperkata". (Kirkus)

Knjigu je na hrvatski preveo Mišo Grundler.