SJAJNE KRITIKE

Guardian o nastupu Zagrebačke filharmonije: Žestok, vrhunski orkestar, hrvatski gosti donijeli su energiju i šarm

10.04.2022 u 12:08

Bionic
Reading

Orkestar Zagrebačke filharmonije počeo je prošli tjedan svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji u gotovo 50 godina, predstavivši se, prema pisanju britanskog Guardiana, kao žestok, vrhunski orkestar koji je u koncertnu dvoranu Anvil u Basingstokeu unio energiju i šarm

Zagrebačka filharmonija trenutno se nalazi na svojoj prvoj turneji po Velikoj Britaniji od 1974. Ukupno je šest zakazanih koncerata, a sve predvodi maestro Jan Latham-Koenig. Repertoar uključuje skladbe Dore Pejačević, te repertoarna djela Sibeliusa i Mahlera.

'Hrvatski gosti donijeli energiju i šarm', naslov je teksta objavljenog u britanskom Guardianu. Prvi koncert turneje, koji se održao prošli četvrtak u koncertnoj dvorani Anvil u Basingstokeu, po riječima kritičara toga lista, 'sugerira da je zagrebački orkestar žestok, vrhunski bend, koji povremeni nedostatak tonske profinjenosti uspijeva nadoknaditi energijom i živopisnošću'.

Izvedbu Prve Mahlerove simfonije opisao je kao 'u velikoj mjeri interpretaciju izvedenu u odvažnim, primarnim bojama, bez puno suptilnosti ali s vrlo glasnim, gotovo sirovim vrhuncima, koji su omogućili puhačkoj sekciji da se nametne'.

Četiri izvedene orkestralne skladbe Dore Pejačević, Preobraženje, Ljubavnu pjesmu te Dvije leptirove pjesme, koje su otvorile koncert, nazvao je 'šarmantnim minijaturama skladanim najlakšim dodirom', koje je sopranistica Marija Vidović predstavila s 'pravom kombinacijom takta i šarma'".

Turneja završava 14. travnja.