VANZEMALJSKA UMJETNOST

Guardian o futurističkim ratnim spomenicima Balkana

21.06.2013 u 13:17

Antifašistički spomenici

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Bionic
Reading

Bloger britanskog Guardiana u svom novom tekstu piše o nepravedno zaboravljenim spomenicima antifašističkoj borbi koje je diljem prostora bivše Jugoslavije postavio Josip Broz Tito

U svom posljednjem tekstu naslovljenom 'Spomenici drugom svjetskom ratu koji izgledaju kao vanzemaljska umjetnost' autor Joshua Sortees piše o zanimljivoj fotografskoj seriji belgijskog fotografa Jana Kempenaersa koji je tri godine putovao zemljama bivše Jugoslavije u potrazi za spomenicima Drugom svjetskom ratu.

Fotografirao je ukupno 26 spomenika, a na ideju je došao listajući enciklopediju te ostao zadivljen njihovom apstraktnošću i futurističkim izgledom.

Uz pomoć prijatelja iz Zagreba pronašao je lokacije spomenika i krenuo na put.

'Iz Kempenaersovih fotografija je vidljivo da nitko danas, star ili mlad, ne mari za spomenike', piše Sortees izrazivši čuđenje nad tim stanjem kao i činjenicom da se spomenici propadaju, bivaju devastirani grafitima pa čak i uklanjani.

'Čak i da su izgrađeni danas, njihov bi futuristički dizajn provocirao javnost i izazivao golem interes', zaključio je dodavši da o njihovu mjestu u povijesti umjetnosti dovoljno govore imena njihovih autora, poput primjerice Dušana Džamonje.

'Tito je angažirao vodeće umjetnike Jugoslavenskog kulturnog pokreta, poput Džamonje za izradu spomenika. Britanski ekvivalent bilo bi kada bi Harold Wilson angažirao Henryja Moorea da stvori ratne spomenike diljem Velike Britanije.'

Sortees izdvaja Džamonjin 'Spomenik revolucije naroda Moslavine' kod sela Podgarić koji, unatoč svom značaju, godišnje privlači tek šačicu entuzijasta.

Na kraju, Guardianov bloger zaključuje da će, unatoč nebrizi lokalnog stanovništva, dio dostojanstva spomenicima vraća projekt 'Spomenici: Kraje jedne ere' Jana Kempenaersa.