SPORNA PJESMA O IZRAELU

Grass ostaje počasni predsjednik PEN-a

14.05.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Njemački Nobelovac Günter Grass ostat će počasni predsjednik PEN-a, Međunarodne udruge pisaca i književnika, budući da je odbačen prijedlog da bude smijenjen s te dužnosti nakon objavljivanja kontroverzne pjesme o Izraelu, izjavila je glasnogovornica PEN-a za France presse

Grass (84) početkom travnja izazvao je oštru polemiku objavivši u njemačkim novinama pjesmu u kojoj navodi da je Izrael, a ne Iran, prijetnja svjetskom miru.

Članovi PEN-a na su na godišnjoj skupštini u Rudolstadtu razmotrili zahtjev da se Grassu ukine status počasnog predsjednika te ga velikom većinom odbacili.

Grass je objavio pjesmu u kojoj je Izrael opisao kao prijetnju svjetskome miru i kazao da toj državi ne smije biti dopušten napad na Iran.

Autor antiratnog romana 'Limeni bubanj' i kritičar zapadnih vojnih intervencija, poput one u Iraku, u pjesmi 'Ono što mora bit izrečeno' osudio je i njemačku prodaju oružja Izraelu.

Pjesma je početkom travnja objavljena u nekoliko listova u Njemačkoj, u New York Timesu te talijanskoj Repubblici. U Njemačkoj i Izraelu pjesma je izazvala žestoke kritike. Židovska država objavila je uskoro kako je Grass persona non grata u toj zemlji.