15 TISUĆA KUNA

Grand prix 4. bijenala slikarstva akademskom slikaru Zlatku Keseru

27.10.2017 u 09:12

Bionic
Reading

Nagrade 4. bijenala slikarstva, Nagrade Iva Vraneković – umjetnik umjetniku te promocija kataloga održani su 26. listopada u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu, a nagradu HPB grand prix dobio je akademski slikar Zlatko Keser, dok je HPB nagrada mladom umjetniku dodijeljena Martini Grlić

'Zlatko Keser je akademik, profesor slikarstva, slikar jakog energetskog naboja, beskompromisan u borbi s pitanjima o pojavnosti slike, živući klasik suvremene likovne scene. Njegove slike na ovogodišnjem Bijenalu slikarstva odišu neposrednošću, tehnički su besprijekorne, govore na najbolji način o životnoj energiji koju slikar predstavlja kroz seriju manjih formata i jednom velikom platnu', pojasnio je odbor za dodjelu nagrada 4. bijenala slikarstva u sastavu Tomislav Buntak, Snježana Pintarić (MSU), Biserka Rauter Plančić (Moderna galerija), Tomislav Vuić (HPB) i Josip Zanki koji je Zlatku Keseru dodijelio HPB Grand Prix nagradu od 15 tisuća kuna. 

'Namjera Bijenala slikarstva nije da Grand Prix dodjeljuje zbog povijesne važnosti pojedinog slikara (što bi u ovom slučaju bilo također moguće), već zbog kontinuiranog slikarskog djelovanja na likovnoj sceni u posljednje dvije godine, što u slučaju Zlatka Kesera znači najmanje pedesetgodišnji kontinuitet slikarskog umjetničkog istraživanja koji se nastavlja i u ovom trenutku', dodaje žiri koji je HPB nagradu za mladog umjetnika od 10 tisuća kuna dodijelio Martini Grlić.

Slikarica je na 4. bijenalu slikarstva izložila dio ciklusa 'Kolektivni snovi', koji je u cijelosti predstavljen ove godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Martina Grlić aktivno djeluje na slikarskoj sceni od 2010.

'U svome opusu vješto preispituje nasljeđe političkog, ekonomskog i društvenog sustava socijalističkog razdoblja dekonstruirajući ga kroz rodni aspekt, modele politike sjećanja i čitanja slike. Njena umjetnička metoda zasniva se na etnografiji i autoetnografiji svakodnevice i popularne kulture iz tog razdoblja, kao i transformaciji dokumentarnih fotografija u slikarsku podlogu. Rezultat Martinine umjetničke strategije nije samo slika utjelovljena u platnu, već i čitav niz procesualnih varijabli i upisa novih značenja u kolektivno i individualno sjećanje', objasnio je žiri čime je umjetnica zaslužila svoju nagradu.

Odbor za dodjelu nagrada pohvalio je Spartaka Dulića, Ivicu Malčića i Stipana Tadića.

Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku dodjeljuje se izvan službene konkurencije 4. bijenala slikarstva, na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnog filantropa, temeljem odluke odbora u sastavu Nikola Albaneže, Tomislav Buntak, Vladimir Dodig Trokut te anonimni filantrop.

Dobitnici dvije jednakovrijedne nagrade su Grgur Akrap i Andrea Musa nagrađeni su iznosom od po 10 tisuća kuna i samostalnom izložbom u Galeriji 3.14.

 

Neposredno nakon dodjele nagrada održana je i promocija kataloga 4. bijenala slikarstva. Katalog izložbe dizajnirao je Duje Medić, a uredile su ga Martina Miholić i Nika Šimičić.

  • +12
4. Bijenale slikarstva Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDLU

Bijenale slikarstva pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. godine s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatske slikarske scene izložbom koja predstavlja širok presjek likovnog stvaralaštva generacija koje je aktivno oblikuju.

Bijenale prati razvoj i trenutačne dosege hrvatskog slikarstva, predstavljajući prepoznatljive nastupe i autore u zadnje dvije godine.