TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Grafičke muke Dnevnika HTV-a: Leteća grafika o koroni umalo je pojela novinarku, a meteorolozi izgledaju kao da moraju voziti slalome oko stupića

  • 22.03.2021 u 14:23

  • Bionic
    Reading

    U prezentaciji rezultata istraživanja o tome kako se građani nose s pandemijom nakon godinu dana njezina trajanja - leteća grafika u studiju Dnevnika zamalo je pojela sirotu novinarku.

    U sinoćnjem Dnevniku javna nam je televizija, nakon vijesti o pogoršanju epidemiološkog stanja u zemlji i inozemstvu odlučila prikazati rezultate istraživanja o tome kako se građani nose s pandemijom nakon godinu dana njezina trajanja. I sad - istraživanje k'o istraživanje, moglo bi se tu malo zanovijetati o tome da nam televizije kao vijest podastiru izvješće o tome kako se mi svi zapravo osjećamo, ali to je ionako svjetski trend, ljude očito zanima, a i jako je popularno rezultate takvih istraživanja prikazati pomoću šarenih lebdećih điđa u studiju. Grafikoni lete, kližu, vrte se i trepere - takvim se šarenilom kao trikom za postizanje efekta zanimljivost služe i CNN i Al Jazeera i svi mogući svjetski raspačavači vijesti pa zašto ne bi i HTV?

    HTV je, ima već dosta vremena, pompozno i bombastično najavio emitiranje svojih informativnih emisija iz novog studija koji ima pregršt tehničkih mogućnosti, ponajviše onih koje dopuštaju takvo igranje s grafikama. Jest da su takve studije neke druge televizije u državi imale dosta prije njih, ali nemojmo cjepidlačiti. Problem je jedino taj što se svako malo pokaže da se Prisavljani s tim grafičkim mogućnostima baš i ne znaju najbolje igrati ili da ih možda prije izbacivanja u eter ne isprobaju i ne ispitaju dovoljno.

    Sinoć je, pri prezentaciji istraživanja koje smo spomenuli gore, ta zbrka bila posebno uočljiva. Grafikoni i podaci lebdjeli su i klizili studiom uz novinarku Kristinu Bojić i osim što su, zbog loše usklađenih dimenzija, sirotu ženu pretvorili u lika iz 'Draga, smanjio sam djecu', na njima se jedva što moglo pročitati jer su slova bila presitna ili preblijeda. Istinabog, Bojić nam je i govorom prezentirala podatke pa se to moglo pratiti tako, ali prizor u kojem joj se grafikon naginje prema glavi poput kakvog nestabilnog zida podosta dekoncentrira gledatelja.

    Tijekom predstavljanja rezultata i showa s grafikama bilo je očito i da oni koji puštaju grafikone u eter baš najbolje ne komuniciraju s osobama u studiju pa se u nekoliko navrata dogodilo da novinarki nestane ruka iza grafike na kojoj nešto pokušava pokazati, a katkad je bilo dovoljno samo da stoji na određenom mjestu pa da joj novi grafički prikaz bubne u rame i proguta ga.

    Sve to sinoć bilo je pomalo smiješno i dekoncentrirajuće, ali zapravo uopće nije jedini primjer lošeg korištenja grafike na HTV-u. Već neko vrijeme zbunjeno promatram grafički prikaz vremenske prognoze, u kojoj meteorolozi izgledaju kao da u hi-tech studiju moraju voziti slalom oko stupića za regulaciju parkiranja, na kojima se, usput budi rečeno, također jedva što vidi, čime cijelo to crtkaranje i farbanje jednostavno gubi svoju osnovnu funkciju - preglednijeg, upečatljivijeg i bolje pamtljivog prikaza informacija.

    HTV-ovcima je već odavno isteklo vrijeme u kojem su se zbog takvih prčkarija s grafikama u novom studiju mogli pravdati time da je sve to novo i treba se uvježbati. Ako su već zahajali taj trend u kojem sve mora biti animirano i svemirski, mogli su već odavno izbrusiti baratanje sa svim tim šarenilom. Bez veze je, naime, da zbog šeprtljavosti svako malo prikažu nenamjerno smiješan poluinformativni crtić.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.