TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Gotove su 'Zvijezde': Previše trasha, premalo pjevanja

  • 09.06.2017 u 11:38

  • Bionic
    Reading

    Pobjedom Jessice Atlić McColgan završio je RTL-ov talent show 'Zvijezde'. Bio je to serijal koji je po mnogočemu bio samo još jedna varijanta stotine različith, ali zapravo istih talent showova za pjevače diljem zemaljske kugle, ali ono što ga je, barem na domaćim televizijama, činilo drugačijim, nekoliko je specifičnih 'điđa' i činjenica što se emitirao četiri dana u tjednu. Zbog toga iz gledateljske perspektive imam dojam kao da je završio i prije nego što smo ga uspjeli zapamtiti.

    Ah, talent showovi. Svi pljujemo po njima, ali ih povremeno i gledamo. Svi smo pametniji od žirija koji ocjenjuju natjecatelje u njima, ali nismo baš sigurni što bismo sami rekli da nas netko posjedne na njihove stolce. Svi se smijemo natjecateljima koji u njih dođu misleći da su talentirani, a nisu, a mnogo nas je urlalo doma u četku za kosu i zamišljalo kako pobjeđujemo na jednom od njih. Štogod o njima pisali, govorili ili mislili, ti showovi imaju svoju publiku, pa nije nikakvo čudo da je RTL i u ovoj sezoni emitirao još jedan - 'Zvijezde'.

    'Zvijezde' su jučer završile finalom u kojem je pobijedila Jessica Atlić McColgan - simpatična i talentirana djevojka, kao što najčešće i jesu djevojke i momci koji pobjeđuju u tim showovima. Mogli su, doduše, pobijediti i njezini konkurenti - Bernarda Bobovečki i Filip Rudan, koji su isto tako bili hercig i talentirani, miljama udaljeni od onih zaluđenih bedaka kojima se volimo smijati na početku takvih showova jer je očito da ih je do audicije doveo tek neki oblik tužnog psihičkog poremećaja. Svi troje nadareni, sve troje je bilo lijepo i slušati i gledati i svi troje nastupali su na krilima nekakvih snova o slavi i karijeri koji će im se, nažalost, vrlo brzo rasplinuti kada shvate da je ona popularnost koju su stekli na showu - u tom showu i ostala i da se nakon njega, osim možda kojeg snimljenog albuma, sva ta slava sastoji od nastupa na super-turbo akcijskim prodajama velikih shopping centara. Jessica se samo, eto, žiriju više svidjela u finalnoj emisiji.

    'Zvijezde' se, rekoh već, po mnogočemu uopće nisu razlikovale od brojnih drugih pjevačkih talent showovaMožda su mu pravila bila nešto drugačije poslagana, možda su kandidati na drugačiji način prelazili iz jednog kvalifikacijskog kruga u drugi, možda su zadaci i žanrovi koji su se stavljali pred njih bili malo drugačiji nego u drugima, ali zapravo je to sve jedno te isto. Okupi prvo jednu jako veliku grupu ljudi koji misle da znaju pjevati, zatim onaj veliki dio čije je mišljenje o vlastitom talentu pogrešno do neba i natrag ismij i pošalji kući (što jedan krug gledatelja posebno voli), a onda ovim ostalima postavljaj vokalne plamene obruče kroz koje moraju preskakati da bi došli do pobjede.

    Jessica Atlić McColgan u finalu showa 'Zvijezde'

    Ono po čemu su se 'Zvijezde' razlikovale bile su neke điđe-miđe, kao što je fora da se fotelje u kojima sjede članovi žirija dižu i spuštaju već prema tome odobravaju li ili ne odobravaju nastup koji su upravo poslušali i slični štikleci koji vizualno i 'motorički' daju obilježje serijalu, ali ono po čemu su 'Zvijezde' ZAPRAVO bile drugačije od sličnih talent-showova na domaćim televizijama bilo je to da smo taj show mogli gledati četiri dana u tjednu. Ne znam je li to još jedna finta iz RTL-ova horizontalnog programiranja, zbog kojeg nas nastoje repetitivno futrati jednim te istim sadržajima, računajući na naše ovisničke gledateljske persone ili je riječ o nečemu drugome, no u svakom je slučaju bizarno. Evo, na primjer, ja se nisam baš bila uključila odmah, od prve epizode, nisam čak ni od druge, a kada sam stigla negdje na treću i četvrtu, filing je bio kao da show traje već mjesec dana. Voditelji na pozornici i iza nje, članovi žirija i publika već su s natjecateljima bili na džez, bato se sve nešto grlilo, ljubilo, podržavalo i potkubavalo ko da su zajedno tarabe preskakali, članovi žirija u svojim su se komentarima naveliko referirali na 'ono što si obukla u prošloj emisiji' ili 'već sam ti tri put rekao da ne radiš to' i tako to.

    Ne pokušavam reći da je show zbog toga bio ni bolji ni lošiji, samo kažem da mi je to bilo neobično i da ne razumijem baš posve koji motivi stoje iza takvoga koncepta, osim ako je stvar u tome da su se žurili potrošiti cijelo natjecanje prije nego što gledatelji odu na godišnji. Jest da će ga s takvim instant-pristupom i brže zaboraviti, ali valjda je bježanje pred ljetnom shemom važnije.

    Ono, međutim, zbog čega ovaj show jest bio bolji ili lošiji od ostalih - bila je njegova koncepcija. I morat ću opet sa žaljenjem utvrditi da je po toj koncepciji lošiji od sličnih showova koje smo mogli gledati na domaćim televizijama.

    Bernarda Borovečki u finalu showa 'Zvijezde'

    Ima jedna stvar u talent showovima bez koje takvih emisija ne bi bilo, iako im primarno taj element nije svrha. To je ocjenjivački žiri u emisiji. Svi to donekle gledamo zbog članova žirija, čak koji put i zbog onih koji su manje stručni, a više jezičavi. Neki svjetski poznati članovi žirija u talent showovima od toga su načinili cijele karijere, poznati su po tome kako su duhoviti, blagoglagoljivi, čak i okrutni prema natjecateljima. To je fora, to je finta, to je ono bez čega bi svaki takav talent-show, koliko god mu natjecatelji bili nadareni, bio samo jedna dosadna srednjoškolska priredba. Dakle, ništa čudno nema u tome što je žiri važan, ali je u 'Zvijezdama' nekako ispao prevažan i poprilično neutemeljeno važan.

    Kao prvo, za razliku od jednog od boljih pjevačkih talent showova - 'The Voicea' - gdje žiri nije bio samo žiri, nego i skup mentora pojedinih natjecatelja - u 'Zvijezdama' su ocjenjivači postojali samo zato da bi govorili je li im netko dobar ili nije. To samo po sebi nije problematično, ali kada se iza toga ipak ne stvori nekakva priprema, scenarij, koncept - onda je samo repetitivno lupetanje u stilu 'ti si meni super, ti si meni naj' ili 'ajd malo doma vježbat pred ogledalom u kupaonici'. Drugo i drugo, neki članovi žirija u 'Zvijezde' su očito bili pozvani više zbog svoje drčnosti i elokvencije nego zbog stručnosti - što je također okej jer, kao što rekoh u prethodnom odlomku, u svijetu su takvi upravo na toj osobini izgradili karijere - ali ta drčnost i elokventnost baš i nije na nekoj razini, nego je i opet riječ o repetitivnim grčenjima da se ispadne 'zločesti striček' ili 'stroga učiteljica' bez neke velike pripreme ili koncepta u pozadini. Zato su se i događale situacije u kojima je Foxu, na primjer, nekoliko emisija za redom bila fiksacija to kako se neki natjecatelj češlja.

    Filip Rudan u finalu showa 'Zvijezde'

    Treće, neka mi ne zamjeri Tony Cetinski, čije pjevačko umijeće poštujem i ne osporavam čak ni sposobnost da procijeni tko zna, a to ne zna dobro pjevati, ali je li taj čovjek pretplaćen na žiriranje svih živih talent showova u regiji ili što? OK, malo pretjerujem, znam da nije sudjelovao u svima, možda čak nije ni u većini, ali boktemazo. Em malo-malo pa iskoči u još pokojem, em je već imao i AFERE u kojima se znao svađati s kolegama iz žirija zbog ovoga ili onoga, em sad u 'Zvijezdama' već po njegovu držanju bradatoga barda imaš dojam kao da je već i njemu puna kapa svega toga, em dajte malo nekog drugog

    Četvrto, moram priznati da sam se morala dodatno informirati da bih shvatila kako kandidati prolaze iz jednog kruga u drugi, a to je posljedica činjenice da se primjenjuju neka ne nužno komplicirana, ali dosad nepoznata pravila u emisiji koja se emitira svaki dan pa imaš dosta šanse propustiti pokoju. Vjerojatno tvorci računaju s time da će publika uroniti u iskustvo drugog ekrana pa pratiti natjecanje na portalu RTL-a, u nekakvoj aplikaciji ili forumu, ali mislim da se ipak ne bi trebali oslanjati na to. Sa showom koji se emitira svaki dan puno je veća vjerojatnost da će gledatelji tu i tamo poneku epizodu i propustiti pa im neće baš sve biti jasno.

    I eto. Sve u tom stilu i tim dojmovima - završile 'Zvijezde'. Previše često emitirane, s previše fokusa na žiri i njegovu 'duhovitost', s previše điđa, previše pravila, onstage i backstage grljenja i ljubljenja s voditeljima, previše hidrauličnih stolaca i ukratko, previše trasha, a premalo pjevanja. O tome koliko je tu 'zvijezda' bolje da i ne počinjem. To će mlađahna pobjednica ionako najbolje otkriti na vlastitoj koži.