vikend posvećen strindbergu

Gospođica Julija: gostovanje predstave i promocija knjige u Teatru &TD

11.03.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Promocija dvojezičnog izdanja knjige Gospođica Julija Augusta Strindberga održat će se večeras u Kafiću &TD-a s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. Knjigu će predstaviti Anica Bilić, Aida Bukvić, Mišo Grundler i Tomislav Čadež, a razgovor će moderirati Zrinka Turalija Kurtak

Višestruko nagrađivana predstava Gospođica Julija redateljice Aide Bukvić u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, nastala u kooprodukciji s HNK-om Osijek, gostuje u Velikoj dvorani &TD-a sutra, 12. ožujka s početkom u 20 sati. Igraju Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković.

Izvor: Društvene mreže
  • +31
Gospođica Julija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kristijan Cimer

Jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću. Radnja se događa na imanju švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedno drugim - Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac - te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

Cijena ulaznice je 80 kuna, možete ih kupiti na ulaznice.hr, njihovim prodajnim mjestima te na blagajni &TD-a koja radi od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave. Studenti i umirovljenici popust od 50% mogu ostvariti isključivo na blagajni kazališta.

Sa švedskog preveo: Mišo Grundler

Režija: Aida Bukvić

Dramaturgija: Marijana Fumić

Scenografija i kostimografija: Saša Došen

Skladatelj: Igor Valeri

Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia

Igraju:

Gospođica Julija, 25 god. – Matea Marušić

Jean, lakaj, 30 god.– Vladimir Tintor

Kristina, kuharica, 35 god. – Petra Blašković

Trajanje: 90 min.