Naj, naj, naj festival protiv nasilja

Gordana Buljan Flander: '27 posto djece svakodnevno doživljava vršnjačko nasilje, ali jako malo škola to prijavljuje jer misle da će im srušiti ugled'

28.01.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Jubilarno 20. izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice donosi od 26. veljače do 1. ožujka osam predstava iz Hrvatske i svijeta, a bit će u znaku donatorskog projekta #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, koji Žar ptica provodi tijekom cijele sezone.

Projekt je formalno počeo premijerom predstave 'Ako kažeš, gotov si!' po tekstu Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića u rujnu 2019. u Žar ptici, koja ujedno i otvara 20. izdanje Naj, naj, naj festivala 26. veljače.

Najavljujući jubilarno izdanje festivala i novi projekt, ravnatelj Žar ptice Drago Utješanović na konferenciji za novinare u utorak u Knjižari Znanje istaknuo je kako je vršnjačko nasilje gorući društveni problem.

Smatrajući da kazalište, pogotovo dječje, mora imati značajno mjesto u društvenoj zajednici i dijeliti odgovornost u odgoju i svim izazovima koje nosi djetinjstvo, kazalište Žar ptica pokrenulo je projekt #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, te je borbi protiv vršnjačkog nasilja posvetilo čitavu sezonu 2019./20., a nakon velikog uspjeha predstave 'Ako kažeš, gotov si!' i 20. festivalsko izdanje.

Osim što će biti posebno već zbog toga što je riječ o važnome jubileju, 20. izdanje Naj, naj, naj festivala bit će posvećeno borbi protiv vršnjačkog nasilja te će u cijelosti biti donatorskog karaktera, rekao je Utješanović.

To znači da je sav prihod od prodaje ulaznica na festivalskim predstavama, po simboličnoj cijeni od 10 kuna, namijenjen potpori školskih projekata protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim školama diljem Hrvatske – u Gospiću, Glini, Županji, Metkoviću, Zadru i Kamenici.

Predstava 'Ako kažeš, gotov si!' nastala je u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, čiji će psiholozi voditi radionice na temu vršnjačkog nasilja, koje će biti dio popratnog programa festivala.

Ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander rekla je kako je ovaj projekt odličan primjer sinergije glasa djece i roditelja, struke, znanosti i umjetnosti, u čijem je središtu problem dalekosežnih posljedica ne samo za djecu-žrtve već i za djecu-počinitelje, te se nikako ne smije 'gurati pod tepih'.

'Istraživanje je pokazalo da 27 posto djece u Hrvatskoj svakodnevno ili gotovo svakodnevno doživljava neki od oblika vršnjačkog nasilja. Nasuprot tome, jako malo škola prijavljuje slučajeve vršnjačkog nasilja jer misle da će im to srušiti ugled', kazala je Buljan Flander istaknuvši da je podizanje javne svijesti jedan od važnih koraka u sprječavanju bullyinga.

Voditeljica projekta Milanka Čolović najavila je i donatorsku nogometnu utakmicu u povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja i Dana ružičastih majica u Hrvatskoj, koja će se održati nakon svečanog otvorenja Festivala, 26. veljače, između poznatih osoba iz javnog života. Nogomet će, među ostalima, na igralištu pokraj Žar ptice zaigrati Damir Hoyka, Tomislav Jelinčić, Frano Mašković, Marko Šapit, Ivan Dečak, Filip Juričić, Drago Utješanović i djeca iz zagrebačkih škola.