u zagrebačkom HNK

Glumica i redateljica Arija Rizvić priprema novu predstavu: 'Tekst Tene Štivičić me oduševio odmah na prvo čitanje, drago mi je što ćemo predstavom otvoriti mnoga ženska pitanja'

01.07.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana održana je konferencija za medije kojom je predstavljena nadolazeća kazališna sezona 2021./2022. U programu je najavljena i nova predstava hvaljene riječke redateljice i glumice Arije Rizvić koja je uzbuđena zbog svog novog kazališnog uratka

Riječ je o novom tekstu '64' suvremene hrvatske spisateljice Tene Štivičić, a čija su djela prevedena na desetak jezika te se izvode u brojim europskim zemljama, a velik broj tih predstava nagrađen je različitim strukovnim nagradama, među ostalim i jednom od važnih svjetskih nagrada za dramsko pismo Susan Smith Blackburn Prize.

Tekst '64' naoko progovara o malim stvarima, ali kroz otkrivanje intime glavnih likova, govori o mnogim važnim pitanjima ljudskih suodnosa. Ta urbana drama s elementima humora, odvija se u mikrokozmosu jedne obitelji koja ulaže puno truda kako bi se proširila. Eva i Danijel pokušavaju dobiti dijete, ali nakon neuspjelih pokušaja odluče se na potpomognutu oplodnju. Naslov 64 označava broj injekcija koje buduća trudnica Eva mora primiti, dok se u želji da zatrudni suočava s dugotrajnim i opsežnim procesom za koji nema garancije uspjeha, stoji u najavi.

'Sretna sam i počašćena što imam priliku režirati tekst '64' autorice Tene Štivičić u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i s kojim se otvara kazališna sezona. Okružena sam divnim autorskim timom, kao i odličnom glumačkom podjelom i jako se veselim početku rada. Premijera nas očekuje na jesen na velikoj sceni HNK. Drago mi je što je ove sezone HNK pokrenuo trend 'ženskog repertoara', gdje je fokus na postavljanju tekstova autorica i umjetničkom djelovanju redateljica i sretna sam što sam dio toga', rekla je Arija Rizvić za tportal.

'Tenin tekst me oduševio odmah na prvo čitanje i posebno mi je drago što ćemo predstavom otvoriti mnoga ženska pitanja i probleme u današnjem suvremenom društvu, a o kojima se malo u teatru govori', napominje.