20. studenog

Gitaristička zvijezda i suradnica Davea Grohla Kaki King u Začaranoj Močvari

13.11.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Između ostalog, zajedno s Eddiejem Vedderom i Michaelom Brookom zaradila je nominaciju za Zlatni globus za muziku iz filma 'Into The Wild'

Gitara je kaotičan instrument. Možda i najbolji prilog toj teoriji je da, ako se koristi pogrešno, nema tog tuluma koji ne može vrlo brzo privesti svom kraju. Nesumnjivo je, doduše, da je njen evokativni potencijal bezgraničan, a mjesto u popkulturnom imaginariju gotovo pa mitsko. Ali negdje u svom tom uglavnom mačističkom mitosu - neka vas ime ne zavara - stoluje kraljica, a ne neki dosadni gospodar tame.

Za Kaki King (pravog imena Katherine Elizabeth King) niti jedna površina i niti jedan od strukturnih elemenata gitare nisu tabu, jednako kao ni žanrovske i estetske konvencije. S jedne strane imamo virtuozni, gotovo akrobatski maksimalizam, baražnu vatru nota, rezonantnu kutiju kao prateću perkusiju, sleping, teping i sprint na vrh gitarističkog panteona. S druge - maratonski minimalizam, loopovi, ambijentalni pasaži i kameleonska sposobnost estetske transformacije iz ploče u ploču.

Svoj debi 'Everybody Loves You' napisala je i objavila je prije točno 20 godina, sa svojih nepunih 20, i upravo je to slavljenički razlog njene aktualne turneje koja će zastati u Močvari: 'Bila su to neobična i usamljena vremena: preselila sam na studij u New York, ali nisam uspijevala naći sreću u kolegijima niti u prijateljima. Grad mi je tu bio velika inspiracija. Nikad nisam živjela usred toliko ljudi i obična šetnja ulicom za mene je bila avantura. Kad slušam ili sviram te pjesme, definitivno osjećam neku vrstu čežnje: pokušavala sam shvatiti tko sam najbolje što sam mogla.'

Izvor: Društvene mreže

'Everybody Loves You' prati još pet studijskih albuma, svaki pomalo drugačiji od drugog, kao i suradnje s legendarnim čikaškim producentom i perkusionistom Johnom McEntireom (Bastro, Gastr Del Sol, Tortoise) i avangardnim njujorškim čelistom i skladateljem Erikom Friedlanderom. Zajedno s Eddiejem Vedderom i Michaelom Brookom zaradila je nominaciju za Zlatni globus za muziku iz filma 'Into The Wild' Seana Penna, a Dave Grohl ju je angažirao na instrumentalu 'Ballad of the Beaconsfield Miners' sa šestog albuma Foo Fightersa 'Echoes, Silence, Patience & Grace'.

Ovo je tek fragment dvadesetogodišnje karijere, muzičkog učenja i odrastanja u kojem se desio i ozbiljni kulturni reset. Čak je i Rolling Stone otvorio vrata svog mačističkog muzeja razumu: tamo gdje su nauštrb istinskoj kreativnosti desetljećima pretplatu na svoje mjesto imali i najprosječniji - na listi 250 najvećih gitarist(kinj)a svih vremena sada suvereno pozornicu dijele, među ostalima, Kim i Kelley Deal, Mary Timony, Wata, Marnie Stern, Sadie Dupuis, Courtney Barnett i, naravno, Kaki King.

Izađite na ispit u jesenskom roku, doživite Kaki King uživo, to 'muzičko i vizualno iskustvo gdje sonični pejsaži postaju sugestivni i snoliki zapleti u kojima instrumentalne teksture dekonstruiraju i redefiniraju sebe same sa svakim taktom'.

Koncert će otvoriti Iva Bobanović, mlada zagrebačka kantautorica čiji su korijeni u klasičnom gitarističkom repertoaru, kao i koralnoj glazbi čije specifičnosti nastoji inkorporirati u svoju poetiku. Sharon van Etten, Broadcast, Tim Bernardes, Simon & Garfunkel, Timber Timbre samo su neka od imena čije izričaje evocira Ivin jedinstven pristup glasu i gitari.

Vrata se otvaraju u 20 sati, koncert počinje u 21 sat, upad u pretprodaji iznosi 17 eura, a na blagajni kluba 22 eura.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'