ROBERT M. EDSEL

George Clooney će proširiti istinu o Odredu za baštinu

28.03.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Nekadašnji uspješni tenisač i naftaš, književnik i autor bestselera Robert M. Edsel, gostovao je na Frakturinoj tribini Razotkrivanje u Muzeju za umjetnost i obrt gdje je govorio o svojoj knjizi 'Odred za baštinu'

'Odred za baštinu' priča je o nekolicini zaljubljenika u umjetnine iz redova Saveznika koji su tijekom Drugog svjetskog rata spašavali kulturnu baštinu od uništavanja i nacističkih pustošenja.

Pred zagrebačkom publikom govorio je o inspiraciji za knjigu koju je dobio tijekom života u Firenzi. 'Prolazeći kraj mosta Ponte Vecchio koji je jedini preživio nacistička uništavanja zapitao sam se kako su brojne umjetnine koje danas imamo prilike gledati u muzejima, preživjele to razdoblje', kazao je.

Tražeći odgovor na to pitanje, napisao je knjige 'Spašavanje Da Vincija' iz 2006. i 'Odred za baštinu: saveznički junaci, nacistički lopovi i najveća potraga za blagom svih vremena' iz 2009. te 'Spašavanje Italije' koja izlazi u svibnju.

Tijekom Frakturine tribine Razotkrivanje, Edsel je razotkrio i detalje vezane uz film koji George Clooney snima prema njegovoj knjizi.

'On je zaista tako zgodan, pristojan i vrlo simpatičan kao što djeluje i na televiziji', šaljivo je kazao Edsel obrativši se ženskom dijelu publike i zaključivši da se nada kako će holivudska ekranizacija njegova djela doprinijeti širenju svijesti o malo poznatom Odredu za baštinu.

Više pogledajte u videu.