OKRUGLI STOL

Gdje pozicionirati novu Gradsku knjižnicu od 20 tisuća kvadrata?

27.02.2013 u 11:19

Bionic
Reading

U prostoru Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada održan je okrugli stol pod nazivom Nova Gradska knjižnica u Zagrebu. Dio je to kampanje Knjižnica grada Zagreba za novu zgradu središnje knjižnice u centru grada koja, umjesto današnjih 2.000 četvornih metara, treba prostor od 20.000 četvornih metara

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture te arhitektonske, urbanističke i knjižničarske struke. Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo navela je nekoliko konkretnih lokacija u gradu koje bi mogle doći u obzir prilikom odabira.

Tijekom rasprave najviše se razmatrala tzv. centralna (kulturna) os grada - od željezničkog kolodvora prema jugu (od Paromlina preko prostora uz zgradu Gradskog poglavarstva do površina nasuprot NSK te u blizini MSU-a). Prisutni su se složili da bi na tom potezu lokacija za novu zgradu Gradske knjižnice bila najpoželjnija jer bi se smještajem sličnih ključnih kulturnih institucija grada i realizirala centralna kulturna os.

Naglašeno je i da se nova lokacija ne bi smjela previše udaljiti od postojeće jer središnja knjižnica, s obzirom na svoje funkcije, treba imati i centralnu poziciju u metropoli. Izazovne su i atraktivne ideje o novoj zgradi na spomenutim čistim površinama, kao i mogućnost korištenja fondova EU-a za projektiranje primjerice 'zelene zgrade'. Većina se sudionika složila da bi se revalorizacijom i revitalizacijom nekog od objekata postojeće zapuštene industrijske arhitekture (poput Paromlina ili Gredelja) vjerojatno znatno poskupio cijeli projekt. No, istovremeno, zaštitom i revitalizacijom industrijske arhitekture otvorile bi se nove mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU-a.

Spomenuta je i mogućnost kombinacije djelatnosti, pa bi se tako uz novu zgradu Gradske knjižnice mogla naći (gradu nužno potrebna) kongresna dvorana, što bi pridonijelo i samoodrživosti novog objekta.

Zaključci okruglog stola bili su da je odluka o trajnom smještaju Gradske knjižnice, pretočena u strateški razvojni projekt, dobila svoje mjesto u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba – ZagrebPlan 2020 te da su prisutni na jučerašnjem okruglom stolu imenovani kao članovi Povjerenstva za odabir najpogodnije lokacije za trajni smještaj i izgradnju nove Gradske knjižnice koje za predloženu lokaciju treba izraditi i studiju izvodljivosti (feasibility).

Zaključci okruglog stola najavljuju daljnju uspješnu suradnju Knjižnica grada Zagreba i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada koja će u skoroj budućnosti otvoriti građanima Zagreba novi prostor druženja, čitanja, istraživanja i uopće javnog života.