inozemna turneja

'Gavella' sudjeluje na festivalu u Užicu i gostuje u Ateljeu 212

10.11.2017 u 18:26

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište 'Gavella' izvijestilo je u petak da polovicom studenoga odlazi na turneju u Srbiju s dvije predstave - s 'Pričama iz Bečke šume' sudjeluje na festivalu u Užicu, a s predstavom 'Gospođa Bovary' gostuje u Ateljeu 212.

U četvrtak, 16. studenoga 2017. predstava 'Priče iz Bečke šume' Ödöna von Horvátha, u režiji Igora Vuka Torbice, koju je izabrao Bojan Munjin, sudjeluje u konkurenciji 22. jugoslovenskog pozorišnog festivala 'Bez prevoda' u Užicu. Festival traje od 13. do 20. studenoga, a Gavella je jedino hrvatsko kazalište koje na njemu sudjeluje.

Dosadašnja sudjelovanja na tom festivalu bila su vrlo uspješna za 'Gavellu' - predstava 'San Ivanjske noći' Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog, osvojila je 2008. pet nagrada "Ardalion", za najbolju predstavu, najbolju režiju i scenografiju te dvije glumačke nagrade. Pet godina poslije, 2013. godine predstava 'Zločin i kazna' osvojila je čak sedam nagrada – za najbolju predstavu, najbolju režiju, tri glumačke nagrade te nagrade za kostimografiju i scenografiju, podsjeća Gradsko dramsko kazalište 'Gavella'.

Predstava 'Priče iz Bečke šume', koja je premijeru imala u prosincu 2016., bori se za nagrade u konkurenciji sa sedam kazališta iz regije. Predstavu je režirao Igor Vuk Torbica, a priča je to o sudbini naivne mlade žene Marijane, koja odluči razvrgnuti zaruke s mesarom Oskarom kad se zaljubi u Alfreda, koji, međutim, nema ozbiljne namjere uzvratiti joj ljubav. Tu će pogrešku gorko platiti.

Marijanu utjelovljuje Nataša Janjić, Oskar je Filip Križan, a Alfred Igor Kovač. Još glume Ksenija Pajić, Perica Martinović, Franjo Dijak, Nela Kocsis, Janko Rakoš, Siniša Ružić, Filip Šovagović, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nikola Baće, Tena Nemet Brankov, Anja Đurinović, Ivana Roščić, Sven Medvešek i Živko Anočić.

  • +11
Poznati na premijeri predstave Gospođa Bovary u kazalištu Gavella Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Predstava se izvodi po prijevodu Dragutina Horvata, dramaturginja je Katarina Pejović, scenograf Branko Hojnik, a kostimografkinja Marita Ćopo. Autori glazbe su Nenad i Alen Sinkauz, koreograf Pravdan Devlahović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Na sceni Ateljea 212 u Beogradu u subotu, 18. studenoga 'Gavella' gostuje s predstavom 'Gospođa Bovary' Ivane Sajko, nastalom po romanu Gustava Flauberta u režiji Saše Božića. 

Preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, Ivana Sajko ispisala je novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se 'udahne zrak' izvan malograđanskih konvencija te suočavanje s financijskim posrnućem. Redatelj Saša Božić 'Gospođom Bovary' upućuje na 'suvremenost njezina slučaja' i stvara predstavu kojoj su 'dug i dosada u središtu interesa'. Kostimografkinja je Marita Ćopo, scenografkinja Zdravka Ivandija, a scenski pokret osmislila je Petra Hrašćanec.

Emmu Bovary glumi Jelena Miholjević, a s njom su na sceni i Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan, Nikola Baće, Ivan Grčić i Franjo Dijak. Kostimografkinja je Marita Ćopo, scenografkinja Zdravka Ivandija, a scenski pokret osmislila je Petra Hrašćanec.