sarajevo

Frljićevi 'Braća Karamazovi' nagrađeni na festivalu MESS za najbolju režiju

10.10.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Hrvatski redatelj Oliver Frljić dobitnih je nagrade za najbolju režiju na sarajevskom kazališnom festivalu MESS-u koji je završen u nedjelju

Žiri u kojemu su bili književnica i urednica Andrea Lešić Thomas iz Bosne i Hercegovine, kazališni i filmski redatelj Fator Berisha iz Kosova te umjetnički direktor, kazališni redatelj i dramaturg Giacomo Pedini iz Italije Frljiću je nagradu Zlatni lovorov vijenac dodijelio za režiju diptih predstave "Braća Karamazovi" koja je postavljena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Predsjednik Umjetničkog vijeća MESS-a i ravnatelj sarajevskog Narodnog kazališta Dino Mustafić istaknuo je kako je posebice zadovoljan jer su "Braća Karamazovi" našli svoje mjesto među 14 predstava iz 11 europskih država te Japana predstavljenih na ovogodišnjem festivalu koji je sada obnovljen u punom kapacitetu nakon poteškoća prouzročenih pandemijom koronavirusa.

Diptih "Braća Karazmazovi" Mustafić je nazvao "autorskim propitivanjem klasike na redateljski snažan interpretativni način".

"Drago mi je da smo kao festival prvi u regiji doveli ovu iznimno važnu produkciju", kazao je Mustafić.

Kritika u Hrvatskoj ranije je Frljićeve "Braću Karamazove" ocijenila kao "prijelomni umjetnički događaj" koji je bezvremenski roman Fjodora Mihajloviča Dostojevskog ponudio u verziji prilagođenoj izazovima današnjice.

Najboljom predstavom ovogodišnjeg MESS-a proglašena je pak "Ana Karenjina" u izvedbi Dramskog studija "Prazan prostor" i Kraljevskog kazališta "Zetski dom" iz Crne Gore.