GOSTOVANJE IZ MOSTARA

[FOTO] Predstavom 'Identitluk' otvoreni 45. Dani satire Fadila Hadžića

04.06.2021 u 23:09

Bionic
Reading

Predstavom 'Identitluk' HNK u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, otvoren je u petak navečer u Satiričkom kazalištu Kerempuh kazališni festival 45. Dani satire Fadila Hadžića

Autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave, 'Identitluk' nastaje prema motivima zbirke eseja Amina Maaloufa 'U ime identiteta' i propituje što se događa kad se pojam identiteta opasnom zamjenom teza izjednačuje s pojmom pripadnosti, te zbog čega se upravo u toj identitetskoj zamci skrivaju začeci različitih ideoloških sukoba, pa i krvavih ratova.

'Identitluk' na iznimno satiričan i duhovit način progovara o našim etničkim i vjerskim antagonizmima, o kontaminiranosti velikim nacionalno-povijesnim naracijama, o zastrašujućem zadahu prošlog rata oko čijeg početka, tijeka i ishoda još uvijek ne možemo postići bilo kakav konsenzus, rekao je o predstavi dramaturg Dragan Komadina.

'Unatoč svim antagonizmima i razlikama u tematskom smislu, uzeti kao polazište u teatarskom projektu zbirku eseja ovog kršćanskog Arapina s pariškom adresom, iz naše mostarske perspektive nedvojbeno znači graditi još jedan scenski most – most koji funkcionira mostotvorno na mnogim razinama', poručio je Komadina.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Jelena Kordić Kuret, Amela Kreso, Ivo Krešić, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović i Ivan Skoko. Redateljica je Tanja Miletić Oručević, dramaturg Dragan Komadina, scenografkinja i kostimografkinja Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević. Za svjetlo je odgovoran Uroš Škiljević, a za ton Mladen Andrijanić i Andrijan Zovko.