u režiji Snežane Trišić

[FOTO] Izvedena druga ovosezonska premijera varaždinskog HNK - 'Buba u uhu'

17.10.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Na Velikoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Varaždinu u subotu je izvedena druga ovosezonska premijera, predstava 'Buba u uhu' Georgesa Feydeaua, u režiji Snežane Trišić

Nagrađivana redateljica kojoj je ovo prva režija, odnosno suradnja u Hrvatskoj ističe da je 'Buba u uhu' izazovan i težak komad.

„Kad se radi na predstavi koja traži neku vrstu glumačkog angažmana, glumačke vještine i virtuoznosti te izuzetnu preciznost, iznimno je važno da postoji kompaktno zajedništvo i razumijevanje, a ovaj je ansambl to jako dobro izveo”, kazala je Trišić.

  • +27
'Buba u uhu' u varaždinskom HNK Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Dodala je da se dobar pisac klasike može čitati u svakom vremenu te da su se radeći na predstavi trudili prepoznati što je suština poremećaja u odnosima.

„Ja sam to locirala kao ljudsku glupost. Feydeau jako dobro raskrinkava brak i bračne odnose i pokazuje ljude ogoljene sa svim svojim manama i glupostima koje oni nose. To je ono što je komično”, pojasnila je redateljica.

Senka Bulić: Preciznost ovog pisca zahtijeva inteligentnog gledatelja

Intendantica Senka Bulić kazala je da voli i cijeni Feydeaua i njegovu preciznost koja zahtijeva inteligentnog gledatelja.

„Htjela bih da moja publika budu takvi ljudi koji imaju pažnju, koncentraciju, brzo love stvari i kakvu publiku sebi zamišljate, takav repertoar radite”, naglasila je Bulić.

U 'Bubi u uhu' glumi 14 glumaca varaždinskog ansambla predvođenih nacionalnim prvakom Ljubomirom Kerekešom.

„Kazalište ima tu slobodu, ima mogućnosti da o ljudskoj gluposti progovara na još gluplji način, a to je u svakom slučaju humor. Smijeha nikad dosta, danas nam trebaju upravo takvi ventili”, izjavio je Kerekeš te istaknuo kako vjeruje da će ova predstava doprinijeti tome da se na repertoar varaždinskog kazališta vrati humor.

Uz njega, u predstavi igraju Helena Minić Matanić, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Robert Plemić, Zdenko Brlek, Filip Eldan, Nikša Eldan, Darko Plovanić, Gordana Slivka, Elizabeta Brodić, Hana Hegedušić i 'nove snage ansambla' Marinko Leš i Dea Presečki,

Nakon subotnje premijere, 'Buba u uhu' će na daskama varaždinskog kazališta biti izvedena i u nedjelju, 16. listopada od 19.30 te 22. i 23. listopada u istom terminu.