protić, balmazović, labrović, Martinis...

[FOTO] Hrvatski i srpski umjetnici otvorili su u Zagrebu zajedničku izložbu u sklopu Dana srpske kulture

26.10.2021 u 10:09

Bionic
Reading

Izložba 'Umjetnost približavanja' kroz radove dvadesetak umjetnika pokušava potaknuti međunacionalna društveno-politička i kulturna povezivanja

Izložba je otvorena u ponedjeljak u Zagrebu sklopu Dana srpske kulture, a organizator je SKD Prosvjeta iz Zagreba.

'Umjetnost približavanja potiče komunikaciju i daje vidljivost društvenih problema kroz umjetničko djelovanje, s ciljem poticanja na društvene promjene i što boljim povezivanjem kulturno-umjetničke scene u regiji', rekla je na otvaranju kustosica Davorka Perić.

Kustos Zoran Pantelić iz Kuda.org iz Novog Sada, koji je suorganizator izložbe, kazao je da se radovi osvrću na sudbinu prostora koji je do prije 30 godina bio zajednički i bez barijera, a potom doživio brojne promjene, ta da je koncepcijski izložba proširila skalu pristupa koji potiču na različita promišljanja.

Predsjednik Prosvjete Siniša Tatalović istaknuo je da su ove godine Dani Prosvjete koncepcijski drugačiji te da su umjesto ideja 19. i 20. stoljeća prihvatili ideje 21. stoljeća. Prosvjeta želi biti otvoreno društvo koje se spremno mijenjati, otvoriti se prema gradu i državi u kojoj živi, i biti platforma za predstavljanje kulturnih događaje Srba iz drugih država, kazao je on.

Izložbu je otvorio potpredsjednik Vlade Boris Milošević, govoreći o sposobnosti kulture da povezuje društva i većinske i manjinske narode. Također je izrazio očekivanja da ovakvi i slični događaji valoriziraju kulturni doprinos Srba hrvatskoj kulturi, bez kojeg, kako je rekao, 'hrvatska kultura ne bi bila ono što ona danas jest'.

Izložba okuplja radove umjetnika Dragana Protića i Đorđa Balmazovića, Siniše Labrovića, Gilda Bavčevića, Vahide Ramujkić, Zorana Pavelića, Kate Mijatović, Lane Stojičević, Marka Paunovića, Nikolete Marković i Andreja Mirčeva, Spartaka Dulića, Dalibora Martinisa, Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Roberta Vodanovića Čopora i Sandra Đukića, a također su predstavljeni neobjavljeni radovi dramaturginje Ivane Momčilović s glumicom Sonjom Savić, kao i radovi koje potpisuju umjetničke grupe asocijacija APSOLUTNO, Grupa Škart, te radovi ljudi koji nisu profesionalni umjetnici, ali djeluju u polju umjetničkih akcija i aktivizma.

U sklopu otvaranja prikazan je nagrađivani kratki film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji Igora Bezinovića i Ivane Pipal: Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam vidio, 19’11”, iz 2020. godine.

  • +22
Otvaranje izložbe 'Umjetnost približavanja' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL