Backo Mini Express

[FOTO] Gasi se zagrebački Muzej vlakića? 'Ranije smo imali i do stotinu gostiju dnevno. Danas ih toliko uđe u mjesec dana'

02.08.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Posljednjih pet godina svog postojanja Backo Mini Express, najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi, koja je 2019. godine postala Muzej vlakova, bio je pravi turistički dragulj glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske. No, zbog okolnosti koje su globalno zavladale svijetom, sve je izglednije gašenje Muzeja vlakića Backo Mini Express

Globalna zainteresiranost za ovu malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, koja je iznjedrila impozantne brojke – muzejom danas vozi 150 kompozicija vlakova na više od 1.500 tračnica u 350 četvornih metara izlagačkog prostora - bila je iznimno velika. Inozemni i domaći gosti dolazili su u svako doba godine, gotovo svakog dana.

Muzej su posjećivale i brojne novinarske ekipe, među kojima redovito i one iz daleke Kine, Japana, Koreje, Australije, a priča o malim vlakovima iz male Hrvatske proširila se po svijetu.

No ovog ljeta priča je sasvim drugačija, javljaju nam iz tog muzeja. Ruska agresija na Ukrajinu, korona, rastuća inflacija i nesigurna gospodarska situacija ljude su udaljili od putovanja, a tu je i potres čije posljedice grad Zagreb i dalje osjeća.

Backo Mini Express nekada je, kažu nam iz tog muzeja, imao i po stotinu gostiju dnevno. Danas, u Gundulićevoj br. 4 te brojke bilježe na mjesečnoj bazi.

- Ovo jako loše ljeto. Domaćih gostiju gotovo da i nema, a inozemni su rijetki. Stvar pogoršava i obnova zgrada u srcu grada uslijed potresa, pa je sve u prašini, građevinskim radovima, skelama – dočarava nam situaciju Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta pete najveće makete Europe – Muzeja vlakića Zagreb.

  • +103
Backo Mini Express Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Muzej vlakića Backo Mini Express prometnuo se u proteklih pet godina u prepoznatljiv turistički proizvod Zagreba i Hrvatske, prostor u kojemu su odrasli i djeca s radošću "trošila" vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet pametnih telefona, te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave.

Inače, sve makete u muzeju plod su isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja Antuna Urbića Backa i još četvorice djelatnika. U 80 posto svog sadržaja, one su i izvorni hrvatski proizvod, napominju iz Muzeja, dodajući kako je zbog pada broja posjetitelja sve izglednije - njihovo gašenje.