TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Financijalac' je genijalan! Toni Milun je jedini lik na HRT-u u kojeg blenem kao hipnotizirana

  • 07.02.2018 u 14:47

  • Bionic
    Reading

    Odličnoj kratkoj emisiji u kojoj Toni Milun objašnjava razne financijske pojmove, postupke i probleme trebalo je podosta da mi uleti u vidokrug. Ne znam je li to zbog termina prikazivanja ili zbog nečega drugog, ali HRT bi se zbilja trebao malo žešće hvaliti ovakvim malim biserčićima

    Nije da baš nikada nisam čula za 'Financijalca'. Naravno da jesam. Pisalo se o njemu i na ovome portalu, znala sam da Toni Milun na jednostavan i pitak način zna objasniti neke komplicirane izračune kojima nas zatrpavaju državne i financijske ustanove, ali nekako su mi ta emisija, njezin termin pa čak i koncept uspijevali promaknuti. Više bih o njemu čula u pričama uz uredski aparat za kavu i u člancima koji bi prenosili korisna objašnjenja iz tih kratkih emisija negoli što sam ga zamjećivala u programu HRT-a.

    A onda sam sinoć pogledala 'Financijalca' o etičnim bankama. I odmah se zakačila. Zanimljivo je to jer da mi netko inače kaže da će mi sad malo govoriti o etičnim bankama, vjerojatno bih mu rekla da moram doma jer sam upravo dobila dijabetes mozga, frakturu eritrocita ili tako već neku bolest koju izmisliš kada se želiš izvuć' s dosadnog predavanja. No eno me sinoć na kauču pred televizorom, blejim ko hipnotizirana u Tonija Miluna kako s nekim likom razgovara o tome kako s pologom od 2,5 soma kuna možeš postati suvlasnik etičke banke i onda koristiti njezine usluge bez ikakvih dodatnih naknada. I ne samo to. Cijelo vrijeme emisije, a čak i nakon što je počela odjavna špica, imala sam potrebu dignuti ruku ko zadnja naporna štreberica iz sedmog ce te postavljati dodatna pitanja. 

    • +5
    Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

    A sad slijedi ono što bi valjda i Herodot prozvao osmim svjetskim čudom - nakon emisije sam pohrlila na hrti i pogledala još nekoliko epizoda. Mislim da to dosad još nisam napravila ni s jednom jedinom HTV-ovom emisijom. 

    U čemu je, naime, stvar? Ne znam kako je s vama, ali ja sam u financijskom smislu ovca na kvadrat. Ne znam baš mnogo, samo slijedim pravila i potpisujem ono što mi banka kaže da potpišem, ispunjavam formulare koje mi država kaže da moram, a najveći mi je domet da u Excel upišem: 'zaradila sam X, potrošila sam Y, ajme majko, zašto je Y veći od X, sljedeći mjesec odbij od parfumerija u rekordnom troskoku'. Nije toliko stvar u tome što ne znam računati (dapače, oduvijek sam bila odlikašica u matematici), nego nemam pojma koje su mi sve mogućnosti na raspolaganju. 

    Jedan stariji 'Financijalac' o prodaji nekretnina putem aukcije Autor: HRT

    Toni Milun za takve je kao ja totalni melem na ranu, čak bih, da malo pretjerujem, rekla da je svojevrsni Ćiril i Metod financijske pismenosti u građana Republike Hrvatske. Nakon što sam pogledala nekoliko njegovih emisija, od te o etičkoj banci, preko jedne o zaradi putem internetskog oglašavanja, pa jedne o osiguranju automobila, pa neke još puno starije o obračunu dohotka - dobila sam volju odmah postati ne samo financijski odgovorna, nego i financijski snalažljiva osoba! Jest da jedno binge-gledanje mini-financijskih savjeta s televizije ne jamči baš takvu revolucionarnu preobrazbu, ali dobro je to, sjajno je što ta emisija postoji.

    • +4
    Novac kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

    Eh, ali nakon silnih hvala moram odmah pasti u kritičarski bed i negativu jer, kao što rekoh na početku članka - dosad nisam primjećivala tu sjajnu, kratku emisiju. Zašto? Površnim kopanjem po internetu prvo sam shvatila da se prije prikazivala na drugim kanalima i u drugim terminima, a čak i bez ikakvog kopanja po internetu jasno je da se HTV jednostavno dovoljno ne hvali ovim korisnim, simpatičnim i odlično snimljenim malim biserčićem. 

    Shvaćam da 'Financijalac' nije komercijalna uspješnica na razini 'The Voicea', da nije vrhunac mudrosti kao neke panelke ili talk showovi, da vjerojatno nikada neće biti tako popularna niti HTV-u donositi gledanost/sponzore kao zabavnoglazbene emisije i igrane serije. Ali u kontekstu emisija od javnog interesa, ovo je sjajno, izvrsno izvedeno i poticajno, jedan od rijetkih svijetlih primjera kako se takvi sadržaju mogu ne samo rutinski odrađivati, nego i dosita približiti publici. Pa dajte, ono, malo entuzijazma! Ako ste ga uspjeli izazvati kod jedne mrzovoljne kritičarke, vjerujem da ga možete pronaći i u svojim redovima.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.