TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Filmovi koji su nas izgradili' super su zabava za bijeg u kuću pred ljetnim žegama

  • 01.08.2021 u 19:31

  • Bionic
    Reading

    Nemojte od Netflixove dokumentarne serije 'Filmovi koji su nas izgradili' očekivati priču o najvećim klasicima filmske umjetnosti koji pomiču granice umjetnosti, tjeraju nas na promišljanje ljudskog stanja i oblikuju nam pogled na svijet. To nije takav serijal. Riječ je o turbozabavnom, dinamičnom, vrlo često tračerskom i šarenom skupu priča o filmskim hitovima koje zna cijeli svijet i nekoliko susjednih planeta, a druga sezona - odnedavna dostupna na Netflixu - idealna je ljetna zabava kada pobjegnete od prestrašnih vrućina i pretrpanih plaža.

    Iskreno rečeno, prvu sezonu 'Filmova koji su nas izgradili' izbjegavala sam skoro dvije godine. Ne zato što ne volim dokumentarne serije o filmovima i pop-kulturnim fenomenima, nego zato što su mi filmovi o kojima je govorila ta prva sezona osobno ODUVIJEK bili samo povod za kolutanje očima. Nikad nisam padala u nesvijest nad 'Prljavim plesom' i ni dan-danas mi nije jasno što je točno taj film učinilo kultnim klasikom moje generacije. 'Umri muški' je, priznajem, vješto snimljen film koji sam, kad se premijerno prikazivao u zagrebačkim kinima, pogledala i zabavila se, ali nikad nisam imala potrebu ponoviti to iskustvo jer za to nemam posebnog razloga - nije mi potrebno opetovano uranjanje u mačo-fantazije o herojskom frajeru kao hrpi mojih muških vršnjaka niti me pali Bruce Willis u potkošulji, kao ne baš tako veliku hrpu mojih vršnjakinja. 'Sam u kući' mi je možda najteže objašnjiv jer je riječ, po mojem mišljenju, o žešćoj debilani, a jedini film iz prvosezonskog kvarteta koji je na mene ostavio ikakav trajniji dojam jesu 'Istjerivači duhova', a ni u tom slučaju se ne mogu nazvati obožavateljicom. Bio mi je smiješan. To je mnogo, ali i nije.

    No kad je stigla najava za drugu sezonu i kad sam vidjela o kojim će filmovima govoriti u njoj - e, tu sam se već malo zainteresirala. Istinabog, i tu su dva filma od kojih sam jedan zaboravila one sekunde kad sam izašla iz kina ('Jurski park') i 'Forrest Gump', za koji sam u kinu imala dojam da traje TRIDESET OSAM GODINA ilitiga otprilike koliko i prikazani dio života naslovnog junaka, ali dvije epizode govore o dva filma koja su i meni vrlo draga, gledala sam ih nekoliko puta i, za razliku od ostalih, shvaćam zašto su toliko popularni i nakon svih desetljeća od premijere. 'Povratak u budućnost' i 'Zgodna žena'! Što se mene tiče, uvijek može repriza! A još je bolje ako nije repriza, nego mi pričaju tračeve o svemu što se događalo oko snimanja tih filmova.

    To je u biti točno ono što ovaj serijal radi. Priča zgodne tračeve o onome što se događalo s tim filmovima od trenutka kad je nekome palo na pamet da snimi priču koja se njima priča pa sve do realizacije i kako su - koji put očekivano, a više puta neočekivano - postali hitovi. U redu, pretjerujem kada pišem da je riječ o tračevima jer tračevi su po definiciji neprovjerene informacije, a u ovom serijalu ipak je sve dobro provjereno i dokumentirano, dosta je aktera pričica koje se u epizodama prenose prisutno pred kamerama i sami potvrđuju ono što se priča, a i uglavnom je sve lišeno zločestoće, koja je inače također jedna od klasičnih sastavnica trača.

    Najava za 2. sezonu serijala 'Filmovi koji su nas izgradili' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

    No razlog iz kojeg mi je palo na pamet napisati da su to 'tračevi' jest to što me način na koji su posložene epizode i dinamika kojima se priča o svim tim filmovima malo podsjetila na one serije na kanalima kao što je E!, koje su neke domaće komercijialne televizije znale repetirati, a u kojima se govori o zakulisnim pričama Hollywooda. Znate ono kad uzmu temu tipa 'Deset slavnih hollywoodskih glumaca koji i vlastitoj materi idu na jetra' ili 'Pet glumica koje su se udavale više od pet puta' ili, štajaznam, 'Sedam samuraja s Petrovaradina'! Pa onda razni svjedoci, estradni novinari, kolege i spiker dramatičnog glasa opisuju što se sve događa s našim omiljenim zvijezdama dok ne glume supermene, betmene, neustrašive pustolove i Leonarda DiCaprija dok se utapa nakon potonuća Titanika. E, tako su nekako koncipirane i epizode ove serije, s tim da su priče ipak povezane s filmovima i njihovim nastankom, a ne toliko s privatnim životima umjetnika koji su ih stvarali. Premda ima i toga.

    Saznat ćemo tako da se 'Povratak u budućnost' trebao zvati 'Posjetitelj s Plutona', da autori ni dan-danas ne mogu vjerovati da publika nije grupno izašla iz kina na, po njima, UŽASNO LOŠU scenu u kojoj Marty promatra kako mu nestaje ruka, da je kostimografkinja 'Zgodne žene' bila jedna od najutjecajnijih osoba za izgradnju lika Julije Roberts, saznat ćemo da su Alana Rickmana u 'Umri muški' bacili sa zgrade ranije nego što su se s njim dogovorili, da 'Forrest Gump' možda ne bi bio ni snimljen da Robert Zemeckis i Tom Hanks nisu uložili vlastite novce (možda bi bilo bolje da nisu) i tako. Poprilično zabavno. Jest, na momente podsjeća na E!-ove serije, ali i te serije su zabavne.

    Foršpan za prvu sezonu serijala 'Filmovi koji su nas izgradili' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

    Ukratko, nakon što sam pogledala drugu sezonu ovog serijala i baš se dobro zabavila, odlučila sam pogledati i prvu - onu u kojoj me NIJEDAN film nije baš NI NAJMANJE zanimao i nije mi žao što jesam. U velikoj većini slučajeva epizode ovog serijala bolje su od samih filmova o kojima govore, a u prvoj sezoni sve su epizode takve. Druga sezona već se pozabavila s dva bolja filma, a tko zna - do desete možda dođemo i do stvarno jako dobrih filmova. Ne očekujem da će snimati epizode o 'Sedmom pečatu' i 'Solarisu', ali tko zna, možda dođemo do ranga Tarantina A ovo što već postoji je, ako ništa drugo, idealno za bijeg od gradske žege i užasne gužve na plažama u ljetnim mjesecima. Pa navalite!

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.