BERLINALE

Filmom 'Django' otvoren 67. Berlinski filmski festival

09.02.2017 u 22:56

Bionic
Reading

U nazočnosti brojnih njemačkih i svjetskih filmskih zvijezda i predstavnika njemačke politike u Berlinu je projekcijom francuskog filma "Django" u četvrtak navečer otvoren 67. Berlinski filmski festival, Berlinale

'Umjetnici na prvom mjestu', rekla je na ceremoniji otvaranja 67. Berlinskog filmskog festivala njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters, time aludirajući na slogan novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, 'Amerika na prvom mjestu'. U svom govoru ministrica je istaknula da je Berlinale 'festival umjetničkih sloboda'.

Festival je otvoren francuskim filmom 'Django', a taj film, prema riječima njegova redatelja Etiennea Comara, tematizira jedan aktualni problem. Naime, on tematizira život francuskog jazz gitarista Djanga Reinhardta koji je tijekom nacističke okupacije Francuske, kao pripadnik naroda Sinta, bio proganjan.

'Django' je jedan od 24 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu - šest filmova prikazuje se izvan konkurencije, pa se za glavnu nagradu festivala, Zlatnog medvjeda, bori njih 18. U ostalih pet glavnih programa, kao i u sklopu sajma filmske industrije, biti će prikazano 399 filmova.

Na ovogodišnjem Berlinaleu bit će premijerno prikazana i dva hrvatska kratkometražna filma - 'U plaventilo' Anotnete Alamat Kusijanović i 'Ježeva kuća' Eve Cvijanović.