NAGRADA NEST

Film Sare Grgurić 'U šumi', najbolji studentski film festivala u San Sebastianu

24.09.2021 u 00:23

Bionic
Reading

Kratkometražni igrani film 'U šumi' Sare Grgurić osvojio je na 69. izdanju festivala u San Sebastianu nagradu Nest za najbolji studentski film, izvijestio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Kako je obrazložio žiri, nagrada u iznosu od 10.000 eura dodijeljena je redateljici zbog "složenosti i preciznosti, jer s vrlo malo prenosi veliku priču i jer je, otkako smo ga vidjeli, ostao urezan u nama".

"Svi filmovi bili su zaista sjajni, što ovu nagradu čini još ljepšom. Odlično je što su filmovi različiti, a svi napravljeni na zavidnoj razini. Ja sam stvarno jako sretna i zahvalna na nagradi i jedva čekam vidjeti ekipu filma i proslaviti s njima", rekla je redateljica Sara Grgurić, čiji se film u petak, 24. rujna, može pogledati u Rijeci u sklopu festivala Film Svima u 20 sati u filmskom vrtu UGIN. 

Žiri, u kojemu su bili španjolska scenaristica Isabel Peña (predsjednica) te španjolski redatelj Jorge Cantos, portugalski redatelj David Pinheiro Vicente i njemačka redateljica Elsa Rosengren, dodijelio je posebno priznanje filmu "Podul de Piatrâ / Pont de Pedra" španjolskog redatelja Artur-Pola Camprubíja. 

Nagrada Nest ove je godine dodijeljena dvadeseti put, a cilj joj je pružiti podršku budućim projektima mladih studenata zainteresiranih za učenje filmskog izričaja i filmske tehnike. Osim toga, nagrada pruža veću vidljivost i podršku distribuciji i internacionalizaciji odabranih kratkih filmova. 

Nest, jedan od najvažnijih natjecateljskih programa za kratke filmove studenata filmskih škola, dio je festivala u San Sebastianu, a nastao je u organizaciji festivala u San Sebastianu i Međunarodnog centra za suvremenu kulturu Tabakalera. Svrha programa je predstavljanje radova studenata filmskih škola iz cijeloga svijeta, u sklopu strategije promicanja novih talenata.

Film "U šumi" priča je o Saši i Filipu koji putuju u Gorski kotar za vrijeme karantene. Saša napokon ima vremena razmisliti kako se zaista osjeća.

Režiju i scenarij potpisuje Sara Grgurić, direktor fotografije je Frane Pamić, montažer Marko Klajić, a oblikovanje zvuka radio je Dino Ljuban. Kostimografiju potpisuje Frane Pamić koji je uz Saru Grgurić radio i scenografiju. Uloge nose Lana Meniga i Josip Ledina, a producenti su Mihael Šandro, Sara Grgurić i Suzana Erbežnik. Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti (Zagreb) i koprodukciji Antitalenta uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.  

Film je do sada prikazan na nizu festivala u Hrvatskoj i svijetu te je nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji kratkometražni film na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala kao i posebnim priznanjem u sklopu programa Ješke na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split te nagradom DHFR-a "Jelena Rajković" u sklopu Dana hrvatskog filma. 

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija.