Venice Classics 2021.

Film 'H-8...' Nikole Tanhofera prikazuje se u okviru slavnog venecijanskog programa restauriranih klasičnih filmova

16.03.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Riječ je o prvom hrvatskom naslovu uvrštenom u prestižni program Venice Classics te Classici fuori Mostra, koji donosi 14 filmskih klasika do 26. svibnja svakog četvrtka

Film "H-8..." Nikole Tanhofera prikazat će se 17. ožujka, u kinu Cinema Rossin u Veneciji, u okviru programa restauriranih klasičnih filmova Venice Classics 2021. koji se zbog pandemije nije održao u svom redovnom terminu u rujnu.

Predstavit će ga Dunja Jelenković, profesorica na Sveučilištu Ca 'Foscari u Veneciji, nakon čega slijedi sesija pitanja i odgovora s publikom, najavio je Hrvatski audiovizualni centar, uz pomoć kojega je film 2020. restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva.

To je prvi hrvatski naslov uvršten u prestižni program Venice Classics te Classici fuori Mostra, koji donosi 14 filmskih klasika do 26. svibnja svakog četvrtka.

Izvor: Društvene mreže

Film utemeljen na prometnoj nesreći o kojoj se mnogo pisalo u jugoslavenskim medijima

Film je utemeljen je na stvarnom događaju, prometnoj nesreći u kojoj je vozač automobila skrivio sudar između autobusa i kamiona te pobjegao s mjesta nesreće. O tome se puno pisalo u jugoslavenskim medijima, a svjedoci su zapamtili samo prve dvije oznake registarske tablice automobila: H-8. Automobil i njegov vlasnik nisu nikada pronađeni.

Daniel Rafaelić je za Filmski leksikon zapisao:

"Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova, H-8... se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. Na početku filmskog izlaganja razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje gledatelja i likova pojačava isticanje tvrdnje da se radi o istinitom događaju (uzročnik sudara pobjegao je s mjesta nesreće, a jedino je zapamćen početak njegove registracije: H-8...). Likovi su slojevito oblikovani, ritam je uzoran, a cjelina ostvaruje tipičan jugoslavenski mikrosvijet toga vremena odnosno panoramu složenoga društva."

Scenaristi su Tomislav Butorac i Zvonimir Berković, snimatelj je Slavko Zalar, a montažer Radojka Ivančević. Iz filma se pamte uloge Mije Oremović, Borisa Buzančića, Vanje Dracha, Marije Kohn, Pere Kvrgića, Mire Nikolić i Antuna Vrdoljaka.

Restauracija je izvedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film.