'RADIJE BIH BILA KAMEN'

Film Ane Hušman kandidat za Europsku filmsku nagradu u Rotterdamu

30.01.2024 u 23:40

Bionic
Reading

Dokumentarno-eksperimentalni film "Radije bih bila kamen" Ane Hušman izabran je za kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu koji traje do 4. veljače, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film "Radije bih bila kamen", premijerno prikazan u Rotterdamu kao dio glavne konkurencije Tiger Shorts, kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske.

Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

"Autorica pridaje lirsku i osjetilnu pozornost krajoliku ugroženom ekološkim i ekonomskim promjenama te donosi razoružavajuće brižnu perspektivu, spojenu majstorski poetskom naracijom", obrazložio je žiri.

Po njihovim riječima, jedna regija Hrvatske prikazana je kroz dirljiv kolaž osobnih i kolektivnih sjećanja, kako bismo nježno razmislili o tragovima koje ostavljamo iza sebe.

Kategorija Europski kratkometražni film organizirana je u suradnji Europske filmske akademije s festivalima diljem Europe te se na svakom od kvalificiranih festivala bira jednog kandidata za nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

Film je realiziran u produkciji Studija Pangolin, a producentica je sama autorica, Ana Hušman. Distributer je Bonobostudio.

Na festivalu u Rotterdamu se premijerno prikazao i posljednji film nedavno preminulog umjetnika Ivana Faktora, "Bol", u sklopu sekcije Short & Mid-length, a publici su ga predstavili montažer Damir Čučić i producentica Jelena Duh.

U industrijskom dijelu festivala, u sklopu radionice Rotterdam Lab namijenjene producentima u usponu sudjeluje Nika Obučina (Antitalent).